Военна интервенция може да превърне Либия в нов Афганистан, предупреди президентът на Египет

Военна интервенция може да превърне Либия в нов Афганистан, предупреди президентът на Египет
БГНЕС
A A+ A++ A

По-добре е международните сили да подкрепят източното правителство в Либия и да не рискуват военна интервенция, заяви египетският президент Абдел Фатах ас Сиси в интервю за италианския в. "Ла Република", цитирано от "Ройтерс" и БТА.

Става въпрос за международно признатия източен кабинет в гр. Тобрук, който разчита Либийската национална армия, оглавявана от ген. Халифа Хафтар.

"Ако дадем оръжия и подкрепа на Либийската национална армия, тя може да свърши много по-добра работа от всеки друг, по-добра и от външна интервенция, която рискува да ни постави в неконтролируема ситуация", каза Сиси.

Другото правителство се намира в Триполи и двете страни водят сражения помежду си, докато клонът на "Ислямска държава" в Либия се разраства и вече започна атаки срещу съседен Тунис.

"Много е важно всяка една италианска, европейска или международна инициатива за намеса да стане по искане на Либия и под мандата на ООН и Арабската лига", посочи египетският държавен глава.

Той призова да не се изпускат от внимание две поуки - от Афганистан и от Сомалия, където имаше чуждестранни намеси преди повече от трийсет години, но в крайна сметка не се стигна доникъде. "Резултатите са пред очите на всички. Историята говори ясно", каза Сиси.

Светът трябва да действа бързо, за да стабилизира държавите, които още не са изпаднали в хаос, смята президентът. "Какво ще се случи, ако Европа трябва да се справи с два-три пъти по-голяма вълна бежанци? Ето защо не бива да се фокусираме само върху военния проблем в Либия".

Според него европейците не бива да гледат на Либия така, сякаш единствената заплаха е "Ислямска държава". "Това е голяма грешка. Трябва да е ясно за всички, че има най-различни носители на същата идеология: мрежите на "Ал Кайда" като групировката Ансар ал Ислям, сомалийските "Аш Шабаб" и "Боко Харам" в Нигерия."

 

#Египет #Абдел Фатах ас Сиси #Либия #Триполи #Тобрук #военна интервенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници