Лекарският съюз обяви за незаконен проекта на здравната каса за служебен рамков договор

 Лекарският съюз обяви за незаконен проекта на здравната каса за служебен рамков договор
БГНЕС
A A+ A++ A

Управителният съвет на Българския лекарски съюз счита, че предложението на Надзора на здравната каса за служебен рамков договор е незаконосъобразно, обяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по БНР.

"Този акт е в нарушение и в противоречие с параграф 44 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. Считаме, че определено трябва да се отиде на вариант – такъв, какъвто законодателят е предвидил в една такава ситуация. С други думи – нов рамков договор няма, така че остава в сила договорът от 2015-а година.", заяви той.

Лекарите отказаха да подпишат новия рамков договор със здравната каса, защото искаха първо да бъде приета и оповестена нормативната рамка по Националната здравна карта, както и условията за поделяне на здравноосигурителните средства в основен и допълнителен пакет. По време на преговорите с касата те не успяха да се преборят и за повече пари за извънболнична помощ, което допълнително наклони везните към отказ.

Щом няма да се подпише нов НРД, в сила трябва да остане последният подписан - в случая за 2015 г. Здравната каса обаче вчера публикува проект за приемане на служебен рамков договор, като така се заобикаля мнението на лекарите и позволява все пак да се внесат нови цени за медицински услуги. Това е необходимо например заради изцяло нова дейност, която ще се извършва в болниците от тази година - долекуване с дългосрочен престой в болница.

В предложението на касата не е взето предвид искането за повече пари в доболничната помощ. Д-р Грозев коментира днес, че има и още промени в служебния договор, които се отклоняват от договорените. "Санкциите са завишени, не са това, което ние договорирахме. Има възможност за еднолично решение от страна на Надзора във връзка с промяната в обеми и цени", коментира той.

"Има един такъв създал се правен вакуум – прави се рамков договор, обаче я няма наредбата. Тя все още е качена и остава за обсъждане. Изведнъж се появява този служебен рамков договор, който ние не виждаме на какво стъпва", допълва Грозев.

#рамков договор #здравна каса #Лекарски съюз #Венцислав Грозев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници