Обсъждат се два варианта на енергийни помощи за бедните

Обсъждат се два варианта на енергийни помощи за бедните
тв7
A A+ A++ A

Министерствата на енергетиката и на социалната политика обсъждат два варианта за енергийни помощи. Първият е доходите на бедните да бъдат компенсирани при драстично повишаване на цените, а вторият - да продължи да се регулира цената на тока за нуждаещите се. Това съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Специално създаданета междуведомствената работна група, която трябва да изясни критериите за енергийна бедност и каква подкрепа ще получават домакинствата от тази група, ще бъде готова със заключенията си през април. Личното мнение на вицепремиера Калфин обаче е, че по-добрият вариант е смесеният - едновременно да има защитна цена на електрическата енергия за бедните и те да продължат да получават помощи през зимния период.

"Смесеният вариант какво означава? Да бъдат регулирани, на първо време, цените, докато видим какво ще стане с либерализацията. Общо взето имаме опита на други страни от Централна и Източна Европа. Не очакваме някакви страхотии да се получат, но по-голяма сигурност ще се създаде, ако продължи регулацията и от друга страна продължи, ние така или иначе на хората, които са с най-ниски доходи, изплащаме помощи зимата за отопление. Така че има и социални плащания, има и регулация на цените", заяви Калфин.

Сега подпомаганите с помощи за топло през зимата ще попаднат в системата за енергийна бедност и защита. Мисли се и за други категории. Няма яснота обаче какво количество ток ще се плаща по евтината тарифа от бедните, ако този смесен вариант се възприеме, коментира Калфин.

"Когато има специална регулация за хора с по-ниски доходи, да, тя е свързана с определена месечна консумация. Между другото, подобни калкулации се правят и при подпомагането на най-бедните и в момента, когато се подпомагат за сметките им за отопление".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници