Нов ''хот спот'' за бежанци на 45 км от българо-гръцката граница

Нов ''хот спот'' за бежанци на 45 км от българо-гръцката граница
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гореща точка се появи само на 45 километра от българо-гръцката граница, най-новият „HotSpot” функционира от 6 дни край град Драма, отстоящ на 65 км. от град Гоце Делчев, в него са настанени около 750 мигранти от Сирия и Ирак, предаде специалният пратеник на Агенция БГНЕС Божидар Стоилов.

Село Садово, община Хаджидимово е на 5 километра след гръцката граница, пътят от граничния пункт за Гоце Делчев минава през него. Пред заведение висят двама жители на Садово. Питаме ги какво мислят за бежанците и дали ще имат късмета да ги видят на родна българска земя.

„Каналджиите действат, но тук им идва далече, няма как да дойдат, но ако все пак дойдат, ще се притесним. Да са един-двама - лесно, ама ако са повече, чужденци са все пак, знаеш ли им акълът какъв им е”, обясняват един през друг двамата жители на Садово.

„Преди 10-на дни се появиха двама в съседното село Копривлен, не знаем откъде са дошли”, казва единият. „Дано не дойдат като в Македония 10 хиляди, те тогава ще е лошо”, допълва вторият.

„Щом на Драма има лагер, значи може да тръгнат насам, но няма страшно, ще ги изгоним с лопатите и пушките”, шегуват се двамата. Те са категорични, че границите вече не се пазят като едно време, когато имаше кльон по браздата с Гърция.

„Дано не дойдат, че стане ли това, пак тупурдия някаква ще стане”, обяснява жителка на селото пред дома си. „С една дума, няма да ни е приятно, ако дойдат бежанци, щото ние и без това сме зле, дойдат ли ще стане още по-зле”, категорична е втора жена.

„При нас вече има бежанци, долу в Копривлен има двама, вече две седмици са тук, но не казват кой ги е прекарал”, обясняват момичета, чакащи на автобусната спирка в Садово. „Щом има вече двама, още ще дойдат”, заключават те. В „хот-спота” в Драма има около 750 бежанци, според гръцките медии са транспортирани до града на 45 км. от българската граница от пристанището в Кавала. Те са сирийци и иракчани, първата група от 350 пристига на 10 март, а два дни по-късно още 370. Настанени са в ремонтиран тютюнев склад в индустриалната част на Драма, от там до ГКПП „Илинден” разстоянието е 43 км.


#бежанци #мигранти #България #Гърция #маршрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници