Русия се обяви против нови санкции срещу Иран

Русия се обяви против нови санкции срещу Иран
БГНЕС
A A+ A++ A

Русия се противопоставя на идеята за нови международни санкции срещу Иран заради балистичната програма на ислямската република, заяви представителя на Москва в Съвета за сигурност на ООН Витали Чуркин, цитиран от АФП.

В петък представителят на САЩ в съвета Саманта Пауър разкри плановете на Щатите да повдигнат въпроса пред съвета да започнат консултации за нова резолюция и санкции срещу Иран.

Миналата седмица ислямската република проведе няколко тестови изстрелвания на балистични ракети. Ирански официални лица отрекоха връзката между ядрената и ракетната програми на страната.

Паурс нарече изпитанията на балистични ракети от Иран "провокативни и дестабилизиращи". Според САЩ такива ракети ще могат да носят ядрени бойни глави и това влиза в разрез с постигнатото миналата година споразумение за ограничаване на ядрената програма на ислямската република.

В замяна на нег, международните икономически санкции върху страната отпаднаха в началото на тази година.

Плановете на САЩ за нова резолюция на Съвета за сигурност не могат да се реализират без съгласието на Русия, която има право на вето в органа като един от постоянните му членове.

„Краткият и пряк отговор е "не”, заяви Чуркин пред репортери, в отговор на въпроса дали Съвета за сигурност трябва да наложи наказание на Иран.



#Русия #Иран #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници