Започна предлагането на българските еврооблигации от емисиите за 2 млрд. евро

Започна предлагането на българските еврооблигации от емисиите за 2 млрд. евро
БГНЕС
A A+ A++ A

Започна предлагането на български еврооблигации на международните пазари, предаде Ройтерс. По първоначална информация се предлагат 2 млрд. евро, както е заложено в бюджета за тази година.

Инвеститорите очакваха именно през март България да излезе на международните пазари, както се случи миналата година. По информация на Ройтерс, емисиите са две - за 7 и за 12 години, като всяка от тях е за по 1 млрд. евро.

Според повечето анализатори, в момента пазарите са подходящи за емитирането на дълг, като може да бъде постигната много добра доходност. И миналата година излизането на външните пазари съвпадна по време с програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка. В четвъртък президентът ѝ Марио Драги обяви разширяването ѝ до 80 млрд. евро месечно при по-широк кръг облигации, които са възможни за изкупуване.

Добрият инвеститорски интерес към новите български книжа е довел до намаляване на лихвената премия и към настоящия момент 7-годишните книжа се търгуват с между 195 и 200 базисни пункта над осреднения евро суап (при начална оферта в 205 пункта), което предполага годишна лихва между 2,22% и 2,7%, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

В същото време лихвената премия по 12-годишните книжа се понижава до 240 базисни пункта над осреднения евро суап (при начална оферта от 245 пункта), което предполага годишна лихва по тези книжа от 3,19 процентни пункта.

Очаква се окончателните параметри по сделката с дълга да станат факт до края на днешния ден, посочват четирите банки, които осъществяват днешния аукцион (BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan и UniCredit).

В бюджета за тази година е записано, че можем да емитираме до 3,9 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута на външните пазари. Те ще бъдат използвани за рефинансиране на стари задължения, покриване на дефицита и евентуален ликвиден буфер след оценката на здравината на банките. Ако не се наложи държавата да оказва ликвидна помощ, част от парите ще отидат в резерва и ще бъдат използвани за плащане на дълг, чийто падеж е през януари 2017-а година.

#български облигации #инвеститорски интерес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници