Започна търговията с български глобални облигации

Започна търговията с български глобални облигации
Новият дълг се емитира, за да се покрият с него около 1.8 млрд. лв. от облигационен заем от времето на премиера Симеон Сакскобургготски.
A A+ A++ A

На 2 юли започна предлагане на новите глобални български облигации в размер до 950 млн. евро на международните финансови пазари.

Разрешение за емитирането на български облигации беше взето от Народното събрание в началото на юни 2012 г.

Новият дълг се емитира, за да се покрият с него около 1.8 млрд. лв. от облигационен заем от времето на премиера Симеон Сакскобургготски. Падежът на заема е в началото на следващата година, предаде „Медиапул", позовавайки се на „Ройтерс".

Предлагането на книжата протича при индикативна доходност около 4.5%. Това е близо два пъти по-ниска доходност от тези по книжата на дълга на финансовия министър от времето на Сакскобургготски Милен Велчев, което може да се приеме като успех на емисията.

„Дори доходността да се повиши, експертите очакват тя да остане под 5 процента. Най-песимистичните очаквания на ГЕРБ бяха за лихва от 6%, а в договорите, ратифицирани от парламента, беше поставен таван от 10%. Подобни стойности обаче в никакъв случай няма да бъдат достигнати," категоричен бе тогава Дянков.

Консултанти по сделката са трите големи банки - BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank International.

През уикенда Дянков определи момента за тръгването на емисията като много подходящ заради резултатите от провелата се в петък среща на европейската лидери и ръста, който тази среща донесе на пазарите.

#облигации #български облигации #емисия #облигационен заем #Симеон Дянков #министър на финансите на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"