Жертвите на кървавия атентат в Турция са 34, 125 са ранени

Жертвите на кървавия атентат в Турция са 34, 125 са ранени
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският министър на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу съобщи за 34 загинали при атентата в Анкара. Един или двама от тях са терористите от колата-бомба. Според министъра 30 са загинали на мястото на атентата, а 4 са починали по-късно в болница.

В 14 болници в турската столица са настанени 125 ранени, 19 от тях са в критично състояние, други 7 са оперирани, заяви министърът веднага след приключилото късно вечерта извънредно заседание на правителството.

Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала потвърди разпространената по-рано версия, че не жива бомба, а автомобил, натоварен с експлозиви, се е взривил на най-оживеното място в Анкара и това е констатирано от събраните веществени доказателства.

"Все още не можем да назовем конкретната групировка, която стои зад това кърваво деяние, разследването продължава и когато стигнем до категоричните заключения, те ще бъдат огласени", уточни вътрешният министър, като увери, че това е възможно да стане още в понеделник. Ефкан Ала се зарече пред журналистите, че макар по света да считат за невъзможна 100-процентовата победа над тероризма, Турция ще успее да го постави в окови. Той призова за спокойствие и подчерта, че всички действия на правителството са насочени към единството на нацията и целостта на държавата, като прилага всички възможни мерки за опазването на реда и мира.

Президентът Реджеп Ердоган подчерта в свое изявление, че армията, полицията, всички сили за сигурност и охраната по селата полагат усилия с риск за живота си да гарантират мира и спокойствието, и че няма начин всичко това да не се увенчае с успех и тероризмът да бъде поставен на колене.

Междувременно Министерството на телекомуникациите и съобщенията забрани достъпа до Фейсбук и Туитър заради активното споделяне на снимки, видеозаписи и коментари по повод кървавата баня. Заради появилите се сведения за евентуален втори взрив, също с автомобил зареден с експлозиви, районът бе опразнен от хора.


#Турция #атентат #Анкара #автобус #експлозия #Реджеп Ердоган #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници