Искат оставката на главния архитект на Пловдив заради тютюневия склад

Искат оставката на главния архитект на Пловдив заради тютюневия склад
A A+ A++ A

Оставката на главния архитект на Пловдив Румен Русев поиска лидерката на ДСБ и общински съветник Пепа Деведжиева. Тя смята, че той носи отговорност за разрушения тютюнев склад, който е паметник на културата.

"Институциите се размърдаха, когато гражданите реагираха. Главният архитект обяви, че не помни кога е давал разрешение за бутане на сградата. Ако е така, какво прави той в общината и защо веднага не подаде оставка", настоява Деведжиева, която е от управляващото мнозинство с ГЕРБ. Румен Русев заема поста от времето на бившия кмет Славчо Атанасов. Преди това в мандата на д-р Иван Чомаков той беше зам.-кмет по строителството.

"Морално изключително се чувствам отговорен и дори омерзен от случилото се", заяви преди ден арх. Русев. В кабинета му непрекъснато има представители на икономическа полиция, които разследват случая със склада. Шефката на ДСБ пита какво ще се случи с така наречения "Тютюнев град", който е част от концепцията за Европейска столица на културата през 2019 г. Тя смята, че проектът не може да се реализира, защото складовете са частни. "Ако общината не реши проблема със собствеността, скоро няма да ги има", убедена е Деведжиева.

И други експерти са убедени, че "Тютюневия град" ще си остане само на хартия през 2019 г. От една страна имотите не са общински, а от друга са почти руини и опасни. Няма как в тях да бъдат реализирани културни събития.

Четвърти ден след скандала със съборената сграда на ул. "Одрин" 8 местната власт още няма отговор кой е издал разрешението за събаряне. "Исканията за даване на строителни разрешения отиват директно при главния архитект, никъде на тях няма моя резолюция", обясни зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски. Той твърди, че имало дълга кореспонденция между общината и министерството на културата при одобряването на Подробния-устройствен план в централната градска част, където попада и този склад.

"Бяхме го отбелязали с отделно квадратче. Изрично бяхме написали: "Тази сграда трябва да се обяви за паметник на културата. Това стана през 2014 г.", кълне се Кацарски. В отговор министерството им писало, че за въпросния тютюнев склад е допусната техническа грешка, която трябва да се коригира. "И към настоящия момент нямаме все още документ от министерството на културата, от който да е видно, че този склад е паметник на културата", твърди зам.-кметът. Кацарски обясни, че за имота на ул. "Одрин" 8 имало одорбен само идеен, а не технически проект. На въпроса защо тогава се е пристъпило към събарянето му, той отговори, че премахването на сграда в собствен имот ставало с представен план в общината за безопасност и график за извозване на отпадъците. Кой е одобрил този план, засега не е ясно. "График за извозване на строителния отпадък не е постъпвал при нас", заяви шефката на дирекция "Екология" Василка Чопкова.

#завод #тютюн #архитект #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници