Бъчварова: МВР не е PR център, не достига ресурс

Бъчварова: МВР  не е PR център, не достига ресурс
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-важният успех към момента е, че има общо решение, има споразумение и трябва да бъде ограничен бежанският поток. Нека не гледаме на мигрантите като на неодушевени предмети. Дилемата между сигурността на отделните държави и сигурността на тези хора – остава. Това каза пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в коментар след срещата на Върха в Брюксел между ЕС и Турция и решението за закриване на „балканския маршрут” за мигрантите.

След тази нощ и Сърбия затвори границите, но това не променя ситуацията у нас, тъй като страната ни всеки ден е задържала и досега опитващи се да влязат в западната ни съседка мигранти. Натискът от Гърция е голям, но мисля, че европейското решение за спиране на нелегалното влизане ще бъде силен сигнал към тези, които се канят да тръгнат.

Най-добрият вариант за България е потокът да бъде ограничен, бежанците да остават на територията на Турция, защото средата в Турция, дори езиково, е най-близка до тяхната. Самият процес на интеграция в Турция ще бъде по-лесна за тях, смята Бъчварова. Не става въпрос за разговор за пари, става въпрос за разговор за усилия, посочи Бъчварова, запитана дали Турция не извива ръцете на ЕС.

Факт е, че в Турция има над 2 млн. бежанци, факт е, че Турция е инвестирала вече в тях, изхранването им струва пари и трябва да има споделена отговорност за тези хора. България в лицето на премиера е поставила своите изисквания и няма причина ние да мислим, че ще останем извън споразумението, продължи коментара си вицепремиерът.

Относно управлението на МВР и справянето с престъпността вицепремиерът коментира, че МВР не е PR център. Изказването й бе провокирано след въпрос относно изследването на "Алфа Рисърч", обявено вчера, според което 58.6% от хората въпреки напредъка в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото.

По думите ѝ МВР няма достатъчен ресурс, няма бюджет да осигури допълнително хора. Самият процес на подготовка на служителите е много дълъг. В държавата няма достатъчно полицаи, каза още Бъчварова и посочи, че има нужда от повече хора, но това означава и повече пари. Много е трудно - и числеността на състава, и ресурсите не достигат. Нямаме бюджет за още 3-4 хиляди полицаи, а и е невъзможно да обявим толкова конкурса, заяви Румяна Бъчварова. Тя категорично отрече, че не е вярно, че прекалено много полицаи има в държавата. Имаме нужда от повече хора, но това означава и повече пари, каза тя.

Битовата престъпност е сериозен проблем, призна Бъчаварова. Според нея трябва да се преосмисли общата система за сигурност и докъде стигат правомощията на местната власт. Почти невъзможно е да защитиш всички хора, затова ние мислим за овладяване на криминалния контингент, заяви Бъчварова. Разчитам на доброто разбиране от страна на синдикатите, планираме мерки, които целят положителен резултат - за организация на работата в МВР, за разходването на средствата, което ще се отрази добре на служителите във ведомството. Благодаря за разбирането от страна на синдикатите, че отложиха протестите си за 16 март, с което ще имаме възможност ден по-рано да се съберем представители от повече партии и да обсъдим мерките за реформа в МВР, заяви Бъчварова.


#Румяна Бъчварова #ЕС #Турция #Европа #бежанци #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници