НАТО няма да се разширява на срещата в Чикаго

НАТО няма да се разширява на срещата в Чикаго
САЩ помагат на усилията на Черна гора за реформи и призова и останалите съюзници да помислят за подобна подкрепа. Снимка: НАТО
A A+ A++ A

Съюзниците от НАТО няма да вземат решения за разширяване на Алианса на срещата си на върха в Чикаго, но те все пак ще изпратят ясно, позитивно послание до страните кандидатки в подкрепа на целите им за членство.

Това заяви Тина Кайданау, помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси в реч пред Конгреса на САЩ.

„САЩ ясно са заявявали, че вратата на НАТО остава отворена за новите държави членки, които отговарят на стандартите на Алианса“, изтъкна Кайданау, цитирана от световните агенции и БГНЕС.

Тя допълни, че Македония е изпълнила критериите за членство в Алианса и е допринесла за регионалната и глобалната сигурност.

„САЩ напълно подкрепят процеса, започнат от ООН и ръководен от посланик Нимиц, и редовно водят разговори както с Гърция, така и с Македония, за да намерим взаимно приемливо решение на спора за името, така че да изпълним взетото на срещата на върха в Букурещ решение и да отправим покана за членство на Македония“, заяви помощник държавният секретар.

Тя изтъкна, че САЩ помагат на усилията на Черна гора за реформи и призова и останалите съюзници да помислят за подобна подкрепа.

„Неотдавнашното споразумение в Босна и Херцеговина за регистриране на имоти на министерството на отбраната е значима стъпка към изпълнението на условията, поставени от външните министри на НАТО на срещата им в Талин през април 2010 г. НАТО не трябва да пести усилия за подпомагане на босненското правителство в прилагането на това решение, което ще му позволи да представи първата си Годишна национална програма тази есен“, заяви Кайданау.

#НАТО #САЩ #Чикаго #Алианса #Македония #Гърция #Черна гора #Букурещ #Босна и Херцеговина #Талин #Конгреса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници