През последните 20 г. светът не е постигнал напредък в условията на труд на жените

През последните 20 г. светът не е постигнал напредък в условията на труд на жените
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Работните условия за жените са се подобрили незначително през последните 20 години, показва изследване на Международната организация по труда (МОТ), цитирано от Би Би Си. Според МОТ разликата в заетостта между мъжете и жените е намаляла с едва 0.6% от 1995 г. насам.

Директорът на МОТ Гай Райдър обясни, че жените продължават да се сблъскват със сериозни предизвикателства в намирането на добро работно място и запазването му.

Докладът на органирацията се базира на данни от 178 държави и открива, че към 2015 г. Разликата в заетостта между мъжете и жените е 25.5% или едва с 0.6 на сто по-ниска в сравнение с 1995 г. В световен мащаб 6.2 % от жените са безработни при 5.5 % при мъжете. Освен това често дамите са принудени да извършват по-нискоквалифициран труд. Въпреки значителния напредък на жените в образованието през последните две десетилетия, това не е довело до подобряване на условията им на труд.

Разпределението на домакинсите задължения както в богатите, така и в по-бедните страни продължава да е неравномерно, въпреки че разликата намалява. При все това жените продължават да работят повече часове на ден спрямо мъжете, ако се вземат предвид платената работа и домакинските задължения.

Огромен е броят на жените, които работят в администрацията или в сферата на продажбите, където са едни от най-нископлатените позиции, добавят от МОТ.

Докладът на МОТ е едно от многото изследвания, публикувани в Международния ден на жената, което подчертава неравенството между половете. Така например проучване на базираната в САЩ данъчна и одиторска фирма Grant Thornton показва, че броят на жените на ръководни позиции в световен мащаб се е увеличил с 3% през последните 5 години до 24 на сто.

 

#МОТ #равноправие #пол #заетост #Труд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници