Идва ли краят на сагата "Банско"? Май пак Борисов ще трябва да каже

Идва ли краят на сагата "Банско"? Май пак Борисов ще трябва да каже
БГНЕС
A A+ A++ A

Без решение приключи близо 4-часова среща по въпросите, касаещи управлението на ски зоната в Банско, на която присъстваха четирима министри, депутати, представители на екологични организации и на концесионера на ски зоната в Банско. Оказа се, че накрая пак премиерът Бойко Борисов ще трябва да каже дали, кога и как да се сложи край на сагата с концесионния договор, който от години е повод за остри спорове между природозащитници, конеционер и държавните институции.

На днешната среща не успяхме да постигнем консенсус. Надявам се на разбиране от всички за това, че не може да позволим държавата да понесе грандиозни щети поради факта, че група от НПО продължават да имат притеснения от характер, за които всички институции дадоха становища и информация за дейностите по концесията. Ще докладваме резултата от срещата на премиера и ще обсъдим разговора в правителството”

След днешната среща вероятно ще се пристъпи към промяна на договора, а не към прекратяване, за което настояват еколозите.

Няма ясно основание за прекратяване на настоящия договор с концесионера. При евентуално му прекратяване държавата може да загуби десетки милиони левове, заяви министърът околната среда Ивелина Василева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че прекратяването на договора ще доведе до загуба на работни места за жителите в района на Банско и Разлог, а според министъра на младежта и спорта Красен Кралев ще има неблагоприятни последици за развитието на зимните спортове. От своя страна зам.-министърът на благоустройството Николай Нанков обясни, че няма незаконно строителство в ски зоната в Банско.

Аз се надявам да бъде постигнат компромис и решение за това да бъде изменен договорът за концесия, така че да бъдат максимално гарантирани интересите на държавата, защото това е целта на днешната среща, предвид всички неясноти, които в годините са се получили в този договор, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

След края на срещата на специална пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че в евентуално изменение на концесионния договор за ски зоната в курортния град ще се включи задължение за концесионера да представи цялата информация за съоръженията на територията, да изработи специализирана кадастрална карта и регистър на съоръженията на територията на ски зона Банско.

Имаме готовност да заложим такова изискване към концесионера в изменението на договора, по предложение на Междуведомствената група. Целта на изменението на договора е да се постигне яснота относно спорните въпроси и неточностите в договора и да се постигне съответствие с текущото законодателство в страната. Природозащитните организации продължават да имат притеснения”, поясни обаче екоминистърът.

Ивелина Василева припомни, че има три опции за действия от тук нататък. Едната е, ако се запази текущото състояние на концесионния договор, което означава да продължи непрестанното напрежение и криза, според Василева. Другите варианти са прекратяване или изменение на концесионния договор.

Министър Василева подчерта, че няма ясно основание за прекратяване на настоящия договор, под което се разбира съществено неизпълнение на задълженията на концесионера, неплащане на концесионна такса или неизпълнение на инвестиционните планове. Така при евентуално прекратяване на концесионния договор щетите за държавата биха включвали възстановяване на всички разходи на концесионера за инвестиции в ски зоната до този момент, компенсации и пропуснати ползи за оставащите 15 години от договора, както и непреките щети, свързани с развитието на ски туризма и местната икономика в Банско”, уточни Василева.

Концесионерът твърди, че ако договорът се разтрогне той ще търси правата си в съда, което би означавало години наред нищо да не се случва в Банско, допълни екоминистърът. Тя обясни, че правителството се ангажира за стриктното съблюдаване на закона и за това, че действията на МОСВ се водят от защитата на националния интерес и от върховенството на закона. „Надявам се, че ще има преосмисляне на позицията на природозащитни организации в посока на разумното решение и изменение на концесионния договор. Министерски съвет е органът, който трябва да вземе решение към пристъпване към изменение, с което да се делегират правомощия на министъра на околната среда и водите, който отговаря за концесията”, коментира министърът.

Представена беше и позицията на междуведомствената работна група, която миналата година направи анализ на концесионния договор за ски зоната. Стана ясно, че в договора има несъответствия със сега действащото законодателство, но няма съществени нарушения, които да дадат основания за прекратяване на концесионния договор.

Началникът на Дирекция "Национален строителен контрол" Милка Гечева увери, че от 2003 година досега са извършвани проверки в ски зоната в Банско, включително и по прокурорско нареждане, но не са установени нарушения, както и незаконно строителство.

Тома Белев опроверга думите на Гечева. Еколозите отдавна твърдят, че в ски зоната на Банско се извършва строителство, което не е в съответствие със закона

Еколозите не приеха и призива на министъра на околната среда Ивелина Василева да се вземе решение за промяна на концесионния договор при по-строг контрол и промяна на концесионната такса.

 

 

 



 

#Банско #концесионен договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници