Борисов: Мога да пратя нашия БОП и ДАНС в Гърция и за ден ще приключат с трафикантите

Борисов: Мога да пратя нашия БОП и ДАНС в Гърция и за ден ще приключат с трафикантите
БГНЕС
A A+ A++ A

"Ние няма ден да не задържаме нелегални мигранти, по-точно трафикантите им. Няма ден. С Турция работим в много добра координация и знаете позицията ми – ние не искаме да оставим Гърция, нашите съседи, нашите приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива. Искаме действително Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва. Ако искат, мога да им пратя нашия БОП (Главната дирекция за борба с организираната престъпност – бел.ред.) и ДАНС и за един ден ще им приключат с трафикантите." Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНР в коментар за ситуацията с мигрантите в Гърция.

Премиерът днес присъства на съвместното учение на армията и полицията на границата, което сам разпореди в сряда. За по-малко от час движението през граничния пункт "Кулата – Промахон" бе спряно заради учението, което цели да координира съвместниtе действия между МВР, Министерството на отбраната и Българския червен кръст.

Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция, увери премиерът Борисов. Над 400 души от армията, жандармерията и полицията са дислоцирани на границата.

"Те ще стоят постоянно тука. Разиграни бяха всички възможни варианти, които на няколко километра от тук вървят за наше най-голямо съжаление. Проиграни са местата, диги и всички възможни места, където могат да заобикалят, а говорим за нелегалните мигранти", заяви още Борисов.

Той допълни, че на срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Турция в понеделник (7 март) отново ще защити позицията си за начините, по които да бъдат пропускани мигрантите. "Терминът нелегални мигранти да бъде такъв, какъвто е по закон, сиреч, това не може да толерираме нарушенията на закона. Само официалните ГКПП след като се вземат отпечатъци, медицинско обслужване, след като имаме потвърдена дестинация, където биват желани тогава ще пропускаме мигранти", обясни премиерът.

След учението министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира, че "можем да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница".

"Това, което видяхме в рамките на 1 час съдържаше няколко ситуации, които са възможни – включително и оказване на помощ, спасяване на пострадали хора, така че да гарантираме сигурността и на нашите служители", каза тя, цитирана от информационната служба на Министерския съвет.

В обучението са участвали 50 бойни единици, сред които 2 хеликоптера, джипове с висока проходимост, бронирани машини тип "Пустинна котка", жандармерия, пожарна и линейки. Освен премиера Борисов и министър Бъчварова, на учението присъстваха началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, транспортният министър Ивайло Московски, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на общините Петрич и Сандански - Димитър Бръчков и Кирил Коте.

#Бойко Борисов #ДАНС #БОП #Гърция #мигранти #трафик на имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино