Хиляди се наредиха на опашка да зърнат Самарското знаме

Хиляди се наредиха на опашка да зърнат Самарското знаме
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди българи се извиха на опашка пред Националния военноисторически музей, за да видят с очите и да се снимат с най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме, предаде репортер на БГНЕС. Рядко в български музей можеш да видиш толкова дълга опашка от хора, започваща още от улицата. Повечето от родолюбците носеха в ръка българския трибагреник. Сред тях имаше и стотици семейства, довели своите дечица. „България се е освободила от турско робство”. Това знам за 3 март, каза едно от тях - момиченце, което беше дошло със семейството си в музея за Националния празник.

Патриотични песни озвучаваха целия двор на музея. На фона на „Хубава си моя горо” в един миг дори чакащите на опашката се разчувстваха, а очите им се насълзиха. Най-накрая влезли в музея посетителите се спираха пред витрината, в която бе изложено Самарското знаме, за да се снимат пред него. Самарското знаме е една от най-големите светини на българската военна и войнска памет.

То е шито за Априлското въстание, но поради бързо развилите се събития не успява да вземе участие в него. Знамето е ушито от монахини в девически манастир в град Самара, Русия. След неуспеха знамето да вземе участие в Априлското въстание е решено то да бъде връчено на българското опълчение по време на Руско-турската война. И така знамето е връчено на Трета опълченска дружина на 6 май 1877 г.

До 18.00 часа днес посетителите в Националния военноисторически музей ще могат да видят оригинала на Самарското знаме. Въпреки обявения час, обаче уредниците на музея не знаят дали ще успеят да затворят музея преди 00.00 часа. Традиционно на 3 март Военноисторическият музей обявява Ден на отворените врати за постоянната експозиция и за временните си изложби. Днес вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.


#Самарското знаме #НВИМ #Русия #Самара #военноисторически музей #памет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници