Дончев: Над 1 млрд. лева евтини заеми за българските компании тази година

Дончев: Над 1 млрд. лева евтини заеми за българските компании тази година
БГНЕС
A A+ A++ A

Над 1 млрд. лева ще бъдат достъпни под формата на евтини заеми за българските компании тази година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след церемония по подписването на споразумение с Европейската комисия (ЕК), Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за новата Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“. Стойността на ресурса е 102 млн. евро.

Новата оперативна програма ще осигурява евтино, но не и безвъзмездно финансиране. Очакванията са кумулативният ефект от тези 102 млн. евро да бъде шест пъти повече - т.е. над 600 млн. евро, уточни Томислав Дончев.

Става дума за финасов инженеринг или за т.нар. "рециклирани пари", които се въртят, доколкото те не са безвъзмездни. Разликата от традиционното банково финансиране са много по-облекчените условия от гледна точка на лихвени равнища и много по-лесния достъп, обясни вицепремиерът.

Парите по новата оперативна програма ще са достъпни за компаниите в края на лятото или началото на есента. Лихвите ще бъдат по-ниски от досегашните продукти, защото 60 % от гаранциите върху риска ще бъдат поети от европейските банки - партньори.

В момента са отворени и други схеми, по които може да се стигне лесно до евтино финансиране.Само за 2016 година ние ще сме в състояние да извадим на пазара минимум 1 млрд. лв. Ресурс, който да бъде достъпен за компаниите в България, коментира Дончев. По този начин фирмите не би трябвало да имат проблеми с достъпа до заемни средства.

Това, което се надявам е да имат достатъчно добри проекти, достатъчно добри предприемачески инициативи, които да се ползват от този ресурс и тогава ефект ще има по отношение на всички, каза още Томислав Дончев.



#Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ #финансов ресурс #ЕК #еврофинансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници