Македония: Няма да позволим едностранни решения за наша сметка

Македония: Няма да позволим едностранни решения за наша сметка
БГНЕС
A A+ A++ A

"Няма да позволим да се реализират едностранни решения, които да бъдат за наша сметка" заяви македонския президент Гьорге Иванов на срещата в Скопие с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Туск пристигна на няколкочасово посещение в Скопие в рамките на обиколката си из Западните Балкани, която включва още визита в Гърция и Турция. На срещата Иванов и Туск са обсъждали възможностите за изработване на общоевропейски отговор за мигрантската криза, гласи съобщение на президентството за разговорите между двамата лидери.

Президентът Иванов информира гостът за най-новите моменти от развитието на кризата и за мерките, които взима страната му. На срещата домакинът потвърди, че Скопие разчита на изработването на общоеврпопйско решение, което изисква единни критерии за справяне с мигрантската криза.

Търсим и очакваме решение от ЕС и нямаме интерес цялата тежест да падне само на Гърция, но няма и да позволим да се реализират едностранни решения, които да бъдат за наша сметка“, изтъкна Гьорге Иванов. Той добави, че страната му ще сътрудничи с южната съседка за справянето с кризата.

На срещата Гьорге Иванов посочи, че се увеличават фактите за насилствено проникване в Македония, използването на фалшиви паспорти и документи на „Фронтекс“, както и за насилие върху граничната полиция и силите за сигурност, което застрашава не само националната, но и регионалната сигурност.

Той увери Доналд Туск, че страната му ще вземе всички мерки, за да се придържа към хуманно третиране на бежанците, но също и за защита на държавните граници и гарантиране на националната сигурност

 

#мигрантска криза #Македония #Гърция #ЕС #Туск #Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници