По нареждане на премиера МВР и армията под тревога на границата – ще тренират за отпор на бежанците

По нареждане на премиера МВР и армията под тревога на границата – ще тренират за отпор на бежанците
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да организират съвместно учение до границите с Гърция и Македония, които са подложени на най-силен миграционен натиск. Това става ясно от публикуваната стенограма на днешното правителствено заседание.

След последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили беше създадена възможност въоръжените сили да участват в охраната на държавните граници. За целта МВР и армията трябва да координират действията си за противодействието на миграционния натиск в граничните райони.

На заръката на премиера военният министър отговаря, че такова учение е планирано.

"Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как вие двамата. Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански, вече е настръхнало”, коментира Борисов. „Чуйте се с кметовете, с областния управител, съберете ги всичките и ги проверете като структури и единици как действат”, допълва той.

Премиерът съветва да бъде включен и външният министър, като обяснява, че имаме право да върнем и на Гърция, и на Турция влезлите нелегално у нас извън КПП-тата. По думите на Борисов целта е максимално да бъдат успокоени хората и в същото време да има увереност, че силите и средствата ни са в готовност. Според него финансовият министър също трябва да е в готовност по тези въпроси.

Ако влязат, докато ги върнем, да имаме готовност да ги държим на едно място, да не се разпръснат”, казва Борисов.

Защото виждате, те си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение”, категоричен е премиерът.

Борисов обаче подчертава, че не подкрепя и политиката, която води унгарският му колега Виктор Орбан – да затваря самостоятелно всички граници.

Празниците са добро време за такива мероприятия. Така че – действайте”, обръща се премиерът към министрите.

На заседанието Борисов изразява подкрепа за решението на министъра на отбраната да спре обществената поръчка за обновяване на автомобилния парк на ведомството. „Радвам се, че си оглеждате министерствата, защото поръчките може и да се правят от администрациите, но накрая всичко се връща при нас. Безкомпромисно проверявайте, може ли да се направи по-добре – да се направи по-добре”, коментира премиерът.

#армия #МВР #Борисов #мигрантски натиск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници