Интелектуалци по света подписаха петиция в полза на Джулиян Асанж

Интелектуалци по света подписаха петиция в полза на Джулиян Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Редица световноизвестни интелектуалци призоваха властите на Великобритания и Швеция да позволят освобождаването на основателят на „Уиклийкс” Джулиан Асанж.

Китайският артист дисидент Ай Вейвей, американският режисьор Оливър Стоун и мексиканският Алфонсо Куарон, модният дизайнер Вивиан Уестууд, бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, индийският писател Арундхати Рой са само част от 500 души, подписали се под обща позиция в подкрепа на Асанж.

От 2012г. той се намира в еквадорското посолство в Лондон. Британските власти продължават да имат намерението да го арестуват, ако той излезе от автономната дипломатическа територия, след което да го екстрадират в Швеция, където е съден за сексуално посегателство.

Миналият месец специална комисия на ООН определи положението на Асанж като „арбитражно задържане”, което е нарушение на човешките му права. Основателят на „Уикилийкс” се опасява, че от Швеция ще бъде екстрадиран в САЩ, където отговаря за далеч по-сериозни обвинения – разкриване на държавни тайни. Американското законодателство предвижда възможност за смъртно наказание в такива случаи.


#Уикилийкс #петиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници