Амос Хохщайн: Трябва да се види ясно къде точно стои България на енергийната карта в региона

Амос Хохщайн: Трябва да се види ясно къде точно стои България на енергийната карта в региона
БНТ
A A+ A++ A

След като президентът Путин анонсира спирането на "Южен поток" и заговори за "Турски поток" и после видяхме, че и там нещата се забавят и може би няма да се случат, аз мисля, че е много важно да се мисли не само по интерконектора с Гърция, но и да се погледне към една по-широка картина. И да се види много ясно, къде точно стои България на картата на енергийното бъдеще в региона. Било то чрез интерконекторите между България и Сърбия, между България и Румъния или пък връзката ви с другите потенциални износители на газ в света. Това казва в интервю за БНТ Амос Хохщайн - специален пратеник по енергийните въпроси на държавния департамент на САЩ.

Според Хохщайн силното послание би било страните да не гледат на себе си по отделно, а като неделима част от целия регион. И когато всички държави в Югоизточна Европа започнат да виждат нещата по този начин, това със сигурност ще промени икономиките ви и шансовете за просперитет, ще доведе до намаляване на цените за потребителите, ще увеличи инвестициите. „Това може да бъде постигнато само с този мултиобщностен мироглед. Но за да се стигне до тази по-мащабна картина, най-напред трябва да се направи първата крачка, тя да бъде последвана от втора и не е възможно нито една от стъпките да бъде пропусната“, коментира дипломатът.

Той заяви, че оценява като правилно това, което премиерът Борисов върши. По думите му Борисов е силно фокусиран върху първата стъпка, която трябва да бъде направена - а именно енергийната свързаност със съседните страни, подобряване на инфраструктурата, привличане на необходимите инвестиции, знаейки каква е крайната цел. И когато виждаш тази цел по-надолу по пътя, но нищо не те спира,за да извървиш стъпките до нея, уверен съм - това ще доведе до сериозен успех за България, заяви Амос Хохщайн.

Според него е радващо, че наистина големи международни компании проучват потенциала в Черно море на българска територия: „Аз не мога да кажа какво ще излезе от всичко това. Важното е обаче, че интересът е на лице, а другото предстои да стане ясно скоро, надявам се. И също е много важно инвестиционната среда, която страната ви създава, да позволи на компаниите да продължат да развиват своя интерес, вярвайки, че България е едно добро място за проучване на находищата на нефт и газ. И така шансът за успех в търсенето ще е много по-голям“.

Според Хохщайн е хубаво да вярваме, че резултат в проучванията ще има, но трябва да сме подготвени, че може и това да не се случи. И да сме сигурни в развитието на другите възможности за диверсификация на газовите източници тук в България и в целия регион.

На въпрос за мнението му относно бъдещето на проекта на "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на 7-ми блок той заяви, че е по-важно от "Уестингхаус" да кажат какви са плановете им за бъдещето на проекта. “Струва ми се, че той е на критичен етап в момента. Това, което мога да кажа, е, че ние ще продължим да оказваме всяка една възможна подкрепа, за да помогнем проектът да продължи напред. И когато говорим за диверсификация на ресурсите, имаме предвид не само, че природният газ трябва да идва от повече от един доставчик, естествено трябва да имаме повече доставчици. Имаме предвид целия енергиен микс, така че пълната енергийна картина на България да е диверсифицирана, да стане ценово-ефективна и поддържаща икономически растеж”, каза още Хохщайн.

 

#интерконектори #Амос Хохщайн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници