Македония засилва охраната на границата, Гърция е в хуманитарна криза! Меркел иска извънредна среща на върха на ЕС

Македония засилва охраната на границата, Гърция е в хуманитарна криза! Меркел иска извънредна среща на върха на ЕС
Канцлерът Ангела Меркел по време на пресконференцията с хърватския премиер Тихомир Орешкович. /БГНЕС
A A+ A++ A

Над 22 хиляди бежанци остават блокирани в Гърция. Най-тежка е ситуацията на границата с Македония, където до граничния пункт Идомени се намират 9 хиляди души. Всички те са настанени в лагер, който е предназначен за едва 1500 мигранти, предава БНТ.

Други 5 хиляди мигранти са намерили подслон на пристанище Пирея, където живеят в пасажерски терминали и пристанищни складове. На гръцките острови хиляди чакат да бъдат извозени до континенталната част на страната.

Стотици имигранти са се заселили и по главните площади и околните паркове в гръцката столица Атина заради липсата на място в лагерите. Пейки, поляни и паметници са напълно окупирани и служат за опори за опъване на тенти и палатки.

Обитателите на импровизираните лагери са предимно афганистанци, които не могат да продължат пътя си към Западна Европа, защото Македония пропуска само бежанци от Ирак и Сирия.

По-рано днес гръцкото правителство поиска 480 млн. евро помощ. Гърция обяви, че заради ограниченията, които Македония въведе по границите си, в страната може да се окажат блокирани около 70 хиляди души. Очаква се Европейската комисия (ЕК) да предостави хуманитарна помощ за над 700 млн. евро за всички държави членки с проблеми с миграцията, като най-вероятно именно от тази сума ще се осигурят и поисканите от Атина средства.

Очаква се влошаване на ситуацията, ако Македония затвори напълно границата. Македонският президент Георге Иванов каза в интервю за германското списание "Шпигел", че страната му може да затвори изцяло балканския маршрут. Когато Австрия достигне лимита си от 37 500 влезли мигранти, Македония ще затвори границата си с Гърция, което ефективно ще спре балканския път към Западна Европа, заяви той.

Около 700 служители на македонските сили за сигурност са разположени на границата между Македония и Гърция, предава македонската телевизия „Telma”. Допълнително при Гевгелия е прехвърлен един пехотен батальон на армията и една полицейска рота, която е снабдена със специализирани бронирани автомобили.

Телевизията съобщава, че тези мерки са разпоредени след вчерашните инциденти, при които стотици мигранти опитаха да съборят оградата и да влязат в Mакедония. Това стана причина полицията да употреби сълзотворен газ и да разпръсне бежанците. В лагера при Домени (Сехово) към момента има над 10 000 души, като по-голямата част от тях са сирийци и афганистанци, а по-малката иракчани.

Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди, че бързото струпване на мигранти по северните граници на Гърция заплашва да предизвика хуманитарна криза."Европа е на ръба на до голяма степен предизвикана от самата нея хуманитарна криза", каза говорителят на комисариата Ейдриън Едуардс, цитиран от Ройтерс.

От комисариата настояха за по-добро планиране и настаняване на най-малко 24 000 мигранти, блокирани в Гърция, включително 8500 в Идомени, където стотици мигранти щурмуваха вчера границата и македонската полиция използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Струпването на толкова много хора води до недостиг на храна, подслон и вода, до лоши хигиенни условия. Както всички видяхме вчера, напрежението нараства, като поражда насилие и облагодетелства трафикантите на хора, каза Едуардс.

"Гърция не може да се справи с тази ситуация сама", подчерта Едуардс. Въпреки поетия ангажимент за разселване на 66 400 бежанци от Гърция страните от ЕС досега са обещали само 1539 места, а на практика са разселени едва 325 души, обърна внимание той.

Положението с бежанците в Гърция показва остра необходимост от среща на върха на ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел. "Кадрите всеки ден ясно ни показват, че са необходими преговори. Ние трябва да се справим със сложното положение в Гърция и колкото се може по-бързо да се върнем към Шенгенската система", посочи Меркел на пресконференция с хърватския премиер Тихомир Орешкович. Тя заяви, че е в постоянен контакт с гръцкия си колега Алексис Ципрас. Тя подчерта, че „че в Гърция има възможности за временно нощуване и пребиваване, от които трябва да се възползват бежанците“. Но според Меркел „те нямат право да кажат: „Аз искам да получа убежище в определена държава от ЕС“

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск призова към диалога между всички страни-членки на ЕС за справяне с мигрантската криза. „Трябва да се говори с всички 28 държави, никой не трябва да бъде изключван от този процес, иначе рискуваме да загубим още повече доверие помежду си“, заяви той на пресконференция във Виена след преговорите с австрийския канцлер Вернер Файман. Доналд Туск е убеден, че само с установяване на контрола върху външните граници на ЕС, може да се съхрани Шенген и да се разреши мигрантската криза. „Единствената възможност да се съхрани „Шенген“ е да се върнем към правилата, предвидени от него. Установяването на нормален контрол по границите е сложно, но алтернатива няма. Надявам се, че всички страни в Европа са осъзнали тази неприятна истина“, подчерта още той

Австрия не може да приеме още стотици хиляди бежанци тази година, заяви обаче канцлерът Вернер Файман. По думите му страната няма намерение да се превърне в чакалня за мигрантите, които искат да отидат в Германия "Аз ще излъжа, ако кажа, че ние може да продължи в същия дух и да приемем 200-400 000 души тази година, предоставяйки им бежански статут. Не, ние няма да се справим с това", заяви Файман, перефразирайки германската канцлерка Ангела Меркел, чиято фраза „Ние ще се справим“ стана определяща за мигрантската политика на Берлин.

По думите му, ако в Австрия влязат половин милион души с надеждата, че ще попаднат в Германия, тогава Австрия ще стане „антре, притиснато като в менгеме“. „От една страна бежанците ще притискат от юг, а от друга ги спират (Германия)“, поясни той. Файман е убеден, че единственият изход е в „активизирането на външната защита“. „Ако няма яснота каква става на външните граници, тогава страните, включително и Австрия са принудени да действат по своите граници“, посочи нейният канцлер

#мигрантска криза #Гърция #Македония #затваряне на границите #Австрия #Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници