Престъпността в София била спаднала с 9,4%, столичани защо ли така и не усетиха

Престъпността в София била спаднала с 9,4%, столичани защо ли така и не усетиха
БГНЕС
A A+ A++ A

От СДВР отчитат "намаление на общо регистрираните престъпни деяния с около 2846".

Работата на СДВР трябва да бъде еталон за останалите – тук са най-сложните проблеми, най-високите рискове, затова изискванията към вашата работа са най-високи. С тези думи министър Румяна Бъчварова се обърна към служителите на столичната дирекция и им благодари за големите усилия, които полагат, за да отговорят на предизвикателствата, за да се справят, независимо от намаления си състав, и в усложнената обстановка с увеличен миграционен натиск.

Министър Бъчварова подчерта, че резултатите от работата на Столичната дирекция на вътрешните работи са добри и изрази надежда действията да продължат с досегашните темпове, за да бъдат постигнати желаните резултати, съобщиха официално от МВР.

По време на годишния отчет главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов очерта един от основните приоритети за СДВР - спешни мерки за увеличаване на разкриваемостта на престъпленията, съобщават медиите.
Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов отчете намаление на регистрираните криминални престъпленията в столицата с 9.4%, а на икономическите - с 12.5% през изминалата 2015 г. в сравнение с предходната година. Противодействието на битовата престъпност остана неизменен приоритет в дейността на дирекцията през цялата 2015 г.

Данните за състоянието на престъпността в столицата през 2015 г. отчитат намаление на общо регистрираните престъпни деяния с около 2846. През изтеклата година от всички 26 386 престъпления, регистрирани в дирекцията, 24 010 са по криминална линия и 2376 по икономическа. Предприетите мерки от дирекцията за ограничаване на най-масово регистрираните посегателства в града очертаха нова реалност - намаление при заявените грабежи с над 22% спрямо предходния период.

С 12% по-малко са кражбите и с 4,5% престъпленията, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества. Основен показател за ефективност на дейността е разкриваемостта на престъпленията, която е 31.4% за изминалата година. В същото време, не може да не отбележим открояващият се неблагоприятен резултат в противодействието на престъпните посегателства срещу МПС. През миналата година е отчетен ръст с 20% на регистрираните деяния и разкриваемост от 1,8%.

Средно на ден в столицата са отнемани по шест автомобила. Измамите са другия вид престъпни деяния с неблагоприятни за дейността на дирекцията характеристики. За отчетния период броят на заявените измами е увеличен с около 30% спрямо 2014 г., а разкриваемостта е намаляла с около 5 %. Най-съществен е ръстът на т.нар „телефонни измами” - с 11,3% повече от предходния отчетен период. От разкритите случаи е изведен профилът на жертвите - предимно възрастни хора, но започват да постъпват и сигнали за измамени деца.

Наред с ежедневните полицейски операции и превантивни действия около питейни заведения, училища и други уязвими места за пресичане на престъпленията, свързани с наркотици, усилията на служителите са насочени към наблюдение и разкриване на хора, гравитиращи около групи за разпространение на наркотични вещества, документиране на тяхната престъпна дейност, установяване на дилърите и задържането им с по-големи количества.

През отчетния период количествата на иззетите хероин и амфетамин са се увеличили, през изминалата година те са съответно 1204 и 3504 грама. Намаление има в количеството на иззетите канабис, кокаин, екстази и прекурсори. В хода на проведените полицейски операции са разкрити девет обособени оранжерии за отглеждане на марихуана. На територията на столицата са задържани 1821 души в хода на работата по противодействие на престъпления, свързани с наркотици.

За изминалата година в структурите на СДВР са регистрирани 2376 посегателства в сферата на икономиката, което е с 12,5% по-малко от 2014 г. Разкриваемостта също е спаднала и за периода тя е 16%.
Най-голям дял отново заемат документните престъпления – 35,9%, следват престъпленията против стопанството - 30,7%, и престъпленията против собствеността – с дял от 28%. При извършените ежедневни проверки по спазване на акцизните режими, са иззети над 5 000 000 къса цигари, близо 2 тона нарязан тютюн и над 1500 литра високоградусен алкохол. Предвид единичната им пазарна цена, може да се изчисли, че са предотвратени вреди на държавния бюджет в размер на 1 445 000 лева.

Изпълнени са планираните и разпоредените мероприятия за противодействие на незаконната миграция и извършване на престъпления от и над чужди граждани, потърсили убежище в страната. През отчетния период в структурите на дирекцията са задържани 8254 чужди граждани. От тях 4793 са настанени в специалните домове и разпределителните центрове. Издадени са 4890 заповеди за принудително отвеждане до граница.

През 2015 г. с 30% повече са обезпечените от охранителния състав масови прояви - почти 10 000, обосновано от увеличението на мероприятията с декларативен и представителен характер, по време на които е осигурен обществения ред и сигурност.
Полицейските органи в столицата са осигурили необходимите условия за гарантиране упражняването на гражданските права при подготовката и провеждането на изборите за кметове и общински съветници. Предприети са всички необходими организационно-управленски, оперативни и охранителни действия за недопускане на инциденти и нарушения на изборния процес. Работено е по 65 сигнала и седем досъдебни производства, свързани с изборния процес.

От началото на 2015 г. е отчетено увеличение на пътните инциденти в столицата с 8,6%, като тежките произшествия заемат дял от 2,4%. През годината тези инциденти отчетат намаление с 18,5%, респективно пада и процентът на ранените граждани с 12,6%. Жертвите обаче са с две повече в сравнение с 2014 г.
За преодоляване на негативните последици от пътно-транспортния травматизъм и след анализ на пътната обстановка, са изготвени интерактивни карти с концентрация на ПТП. Проведени са 418 специализирани полицейски операции, 116 от които по модела „широкообхватен контрол”. Обезпечени са потенциално критичните зони при осъществяването на контрол с автоматизираните технически средства.

За установени административни нарушения с актове са санкционирани 26 195 водачи на ППС, а на 24 308 са наложени глоби по фиш. Електронни фишове са издадени на 30 221 нарушители.
Най-често санкциите са налагани за груби нарушения като неспазване на разрешената скорост, нарушение на пътните знаци и маркировка, преминаване на червен сигнал на светофарните уредби, неправилно движение по пътното платно, неправилни маневри, отнемане предимство на пешеходци, неправилно паркиране и др.

За подобряване културата на пътя и недопускане на фатални инциденти с деца, са проведени редица превантивни действия по безопасност на движението, част от които в столични училища и детски заведения.
През годината СДВР защити позицията си на важен партньор на сродни служби от МВР, ДАНС и други институции, съпричастни към дейността на полицията в противодействието им срещу глобалните заплахи и неутрализиране на общественозначимите фактори, обуславящи престъпността.

Свидетелство за това са ежеседмичните съвместни операции със съответните контролни органи по контрол на миграционните процеси, срещу търговията с акцизни стоки и спазването на митническия режим, както и по всички криминални линии. В този контекст е и участието на служители от СДВР в проведеното през месец май пълномащабно учение за противодействие на тероризма „Скитник 2015”.

Изминалата 2015 г. може да се разглежда успешна в изграждането на взаимно доверие между полиция и гражданско общество. Администраторите на официалната страница на СДВР в социалната мрежа Фейсбук отчитат ръст от 6500 на 12 000 потребители, харесали профила. В изпратените хиляди съобщения и публикации, граждани поставят актуални въпроси и се възползват от възможността да сигнализират за проблеми и нарушения, или просто да изкажат мнение за работата на полицията.

Отчетено е значително повишение на общественото доверие в институцията. Нараства и броят на гражданите, готови да окажат съдействие и да подпомогнат с информация полицейските разследвания.
Сигналите срещу служители на СДВР са мерило за публичния образ на полицията в обществото. През отчетния период са постъпили общо 628 сигнала от граждани срещу полицейски служители, което е с 28,6% по-малко от 2014 г.
Гарантирането на обществения ред и сигурността на гражданите в столичния град продължава да бъде сред основните задачи на служителите на СДВР.

 

#МВР #СДВР #престъпност #телефонни измами #Румяна Бъчварова #престъпление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници