Търговията с човешки органи най-доходоносна за ИДИЛ, измества петролния бизнес

Търговията с човешки органи най-доходоносна за ИДИЛ, измества петролния бизнес
Лидерът на ИД Абу Бакър ал Багдади. / БГНЕС
A A+ A++ A

Един от най-проспериращи бизнеси за Ислямска държава е търговията с човешки органи. Това съобщава испанския вестник "Мундо", който се позовава на свидетелства, разкриващи как ИДИЛ принуждава затворниците и военнопленниците да даряват кръв, а осъдените на смърт изпраща в специални клиники, където им се вадят органите.

Изкарването на човешки органи от "неверниците" започна през месец януари 2015 година при превземането на Мосул и това е една от най-големите тайни на ИДИЛ. "Още при влизането си в Мосул джихадистите застреляха няколко десетки лекари и болничен персонал, които отказаха да се включат в това престъпление", пише "Мундо", цитирайки източници от силите на реда в Багдад, както и хора, които са избягали от Мосул и сега описват в интернет преживяното.

Според испанския вестник лидерът на ИДИЛ Абу Бакър ал Багдади лично е издал фетва за "вземането на здравите органи от неверниците, за да се спасят животите на праведните и вярващите мюсюлмани".

В същото време търговията с органи се превърнала в най-доходоносния бизнес на терористичната парадържава, която вече организира и износ на човешки органи в други държави.

В клиниката "Ибън Син" в Мосул е създадено специално хирургическо отделение, което притежава най-съвременната медицинска апаратура за извършване на операция с цел изваждане на човешки органи. В нея влизат само определени лица и чуждестранни лекари, които е докарала ИДИЛ. Подобни операции се извършват и в клиниките "Ал Салам" и "Ал Захрауи".

Според показанията на свидетели до момента са извършени поне 183 подобни операции с цел изваждане на човешки органи от затворници, които предварително са минали през задълбочени медицински прегледи в поне три различни болници в Мосул.

Експерти от съдебната медицина, които са прегледали труповете на 160 души съобщиха, че всички те са били с отворени гърди. Телата са били на мъже на възраст между 25 и 30 години. Те са били и с извадени очи, които не могат да се трансплантират, но това е било "наказанието за чуждите шпиони" от ИДИЛ.

Близки на затворниците публикуваха данни във Фейсбук , където съобщават, че техните близки са имали огромни открити ранни по телата си от операции. Според очевидци иззетите човешки органи много бързо се транспортират със специално оборудвани линейки и хладилни системи в съседни държави като Сирия, Кюрдистан и другаде.

Експертът по въпросите за националната сигурност в Багдад Хашем ал Хашими твърди, че ИДИЛ има много доходоносен бизнес от търговията с човешки органи. Средствата от този бизнес помагат на ИДИЛ в момент, когато другите финансови източници изчезват поради руските и американски бомбардировки, които пречат на нелегалната търговия с петрол, казва още експертът.

Всичко това се потвърждава и от признанията на бившия ръководител на сигурността в ИДИЛ Абу Омар ал Жазауи , който избяга и направи следното признание пред иракската телевизия: "Спомням си, че бях в една голяма болница където имаше чужди лекари, сред които и от Египет. Там се докарваха тела, от които бяха вадени органи и бяха трансплантирани на бойците на ИД или бяха продавани".


 

#ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай