Джани Инфантино е новият президент на ФИФА

Джани Инфантино е новият президент на ФИФА
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Джани Ифантино е новият президент на ФИФА. Швейцарецът спечели втория тур от гласуването по време на Извънредния конгрес на световната футболна централа в Цюрих. Той получи 115 гласа, като за победата в балотажа му бе нужно обикновено мнозинство от 104 гласа от всички 207 възможни. Основният му конкурент шейх Салман бин Ибрахим ал-Халифа получи 88 вота.

На първия тур можеше да има победител само ако един от кандидатите беше събрал 2/3 от гласовете - 138. Това обаче не се случи и затова се преминава към втори тур. При първото гласуване Инфантино имаше 88 гласа, а шейх Салман бин Ибрахим ал-Халифа остана с три по-малко. Принц Али бин ал-Хюсеин (27 гласа) и Жером Шампан (7 гласа) завършиха съответно на трето и четвърто място.

"Скъпи приятели, не мога да изразя чувствата, които ме обземат в момента. Приемам резултатите от избора и ви благодаря. Това бе едно изключително пътуване, в което срещнах много фантастични хора, които обичат футбола и дишат футбол. Тези хора заслужават Международна футбола федерация, която е дълбоко уважавана. Ще възстановим имиджа на ФИФА и уважението към ФИФА.

Искам да бъда президент на всички вас - на всички 209 страни. Искам да работим заедно, за да изградим една нова ера, в която ще поставим футбола на централно място", бяха първите думи на Инфатино като президент на световна футболна централа. Той ще ръководи ФИФА поне до 2019 година, когато ще има нови редовни избори.

Резултатите от балотажа:

Джани Инфантино (Швейцария) - 115 гласа

Шейх Салман бин Ибрахим ал-Халифа (Бахрейн) - 88 гласа

Принц Али бин ал-Хюсеин (Йордания) - 4 гласа

Жером Шампан (Франция) - 0 гласа.

Инфантино е роден на 23 март 1970 г. в Бриг, Швейцария, като има италиански корени.

В младежките си години не е тренирал футбол. Учил е право в университета във Фриборг. Говори отлично италиански, френски, немски, английски и испански.

Миналото му е свързано с Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory), където е бил генерален секретар. Действал е като съветник на различни футболни организации в Италия, Испания и Швейцария.

През 2000 г. Инфантино започва работа в УЕФА като адвокат. Четири години по-късно оглавява отдела по право и клубно лицензиране. Става генерален секретар на европейския футболен съюз през октомври 2009 г.

С работата си допринася за това УЕФА да подобри образа си по света. Един от най-значимите проекти, в чието разработване участва, е създаването на финансовия феърплей. Ключовото послание в правилника е клубовете да харчат толкова средства, с колкото разполагат.

Инфантино е в основата на увеличаването на броя на отборите на европейското първенство от 16 на 24, като формулата ще бъде приложена за първи път тази година. Швейцарецът водеше и кампанията за това Евро 2020 да се проведе в 13 различни държави.

Едно от най-популярните му предизборни обещания по време на кандидатпрезидентската надпревара във ФИФА беше, че ще увеличи и броя на участниците на световното първенство - от 32 на 40.

Години наред Инфантино имаше важна роля в тегленето на жребия в Шампионската лига и Лига Европа.

 

#футбол #ФИФА #президент #Джани Инфантино

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници