Палестинските власти обвиниха Мосад в убийство в посолството на автономията в София

Палестинските власти обвиниха Мосад в убийство в посолството на автономията в София
maannews.net
A A+ A++ A

Израелското външно разузнаване Мосад е отговорно за смъртта на Найиф е заявил е Иса Карак – министър на затворниците.

Палестинският заместник външен министър Тайсир Джарада и семейството на Омар ал Найиф обвиниха Израел за смъртта на мъжа, открит в палестинското посолство в София тази сутрин, съобщи палестинската новинарска агенция "Маан".

Израелското външно разузнаване Мосад е отговорно за смъртта на Найиф, заявил Иса Карак – председател на Палестинската комисия за делата на затворниците. Той твърди пред "Маан", че случилото се е "международно пиратство" и настоява за международно разследване.

Семейството на Зайед също определи смъртта му като "убийство".

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас нареди разследване на случая, който той определи като "престъпление".

Карак отбеляза, че смъртта в София идва само ден след като друг бивш затворник – Айман Джарада бе убит в родния град на Найиф - Джанин. Джарада бе високопоставен член на местната групировка "Черната пантера", смятана за част от "Бригадите Ал Акса" - мрежа от милиции, свързвани с движението "Фатах", контролиращо Западния бряг. Първоначалното разследване свързва убийството в Дженин с ликвидирането през 1987 г. на палестински сътрудник на Израел по време на първата интифада.

Найиф се издирва от израелските съдебни власти за доизтърпяване на наложеното му наказание "доживотен затвор" по присъда за убийство от Окръжния съд в Йерусалим още през 1986 г. През април 1990 г. Найиф е обявил гладна стачка, избягал е от болница във Витлеем и оттогава се укрива.

Мъжът живее в София от двадесет години и има разрешение за пребиваване, а съпругата му и трите му деца имат българско гражданство, уточнява "Джерусалем пост".
Висш палестински служител обвини Мосад в убийство в посолството в София
Скрийншот от палестинската агенция "Маан"

Комисията, оглавявана от Карак, на практика наследи дейността и ръководството на бившето Министерство по въпросите на затворниците, което бе закрито през 2014 г. под натиск от международните донори да спре да финансира осъдени за тероризъм в Израел палестинци.

Зам.-министърът на външните работи на Палестинската автономия Тайсир Джарада е разказал пред "Маан", че екипът на посолството е открил Найиф, лежащ в градината и облян в кръв.

Премиерът Бойко Борисов заяви в Парламента, че въпросът за екстрадирането на палестинеца, открит убит в палестинското посолството у нас, е бил поставен пред властите на Израел и Палестина.
И в Палестина бяхме при президента и премиера, там се повдигна този въпрос. След това на заседанието с премиера на Израел също беше повдигнат този въпрос заради убийство, което е извършено.

Ние и на двете страни сме им казали, че само по официален ред. А те са ни задали, мисля, през прокуратурата искане и сега съдът трябваше да реши неговото екстрадиране или неекстрадиране. Така че и на двете страни сме им казали, че България е правова държава и се действа само по закони.

 

#Палестинската автономия #посолство #Израел #Махмуд Абас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници