Русия използва увеличените резерви от злато като застраховка срещу валутен срив

Русия използва увеличените резерви от злато като застраховка срещу валутен срив
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Москва увеличава златните си резерви и по този начин не се поддава на долара и западната финансовата система, пише германското издание Die Welt.

Активните действия на Русия и Китай на пазара на злато повишават доверието в метала и подкопават господството на долара. На фона на нарастващия скептицизъм по отношение на финансовата система на западните страни такива действия могат да доведат до отслабване на американските финанси.

Руското Министерство на финансите е разработило план за подкрепа на рублата при ниски цени на петрола. При нестабилната икономическа ситуация златото се явява най-добрата застраховка. Mеталът се цени по целия свят и по този начин е невъзможно да се увеличи размера на паричните средства, пише вестникът.

По отношение на санкциите и падащите цени на петрола Русия просто трябва да се освободи от зависимостта от долара и президентът Владимир Путин вече е направил необходимите стъпки в тази посока.

От 2005 г. насам златните резерви на държавата са се увеличили около 4 пъти, като само за последните 12 месеца - с повече от 200 тона, отбелязва авторът. По-активно от Русия купува злато само Китай. Миналата година златните резерви са се увеличили с 62% и достигнаха почти 1 600 тона. Следователно, златото става финансово оръжие, което страните използват, за да предотвратят доминирането на западните валути и да подкопаят силата на Америка и Европа.

Въпреки това, за Вашингтон такива действия не са изненада и той използва долара, за да окаже натиск върху Русия, подчертава изданието. Руската активност на пазара на злато, вдига цената на благородния метал, която се е повишила до най-високото си ниво от 2012 година.

Тъй като дълговете на западните страни постоянно нарастват и финансовата система, която е доминирана от САЩ, е все по-нестабилна, много страни виждат за необходимо да се подсигурят с по-надежден инструмент от долара. В този смисъл попълването на златните резерви от Русия и Китай е от особено стратегическо значение, тъй като независимостта на валутната им политика ще им позволи оспорват влиянието на Вашингтон и нарушат баланса на силите в световната икономика, заключава авторът на статията.


#Русия #Европа #САЩ #злато #резерви #финансова система #долара #активност #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай