ЕК ни заплашва със съд – не отваряме пазара за железопътен транспорт

ЕК ни заплашва със съд – не отваряме пазара за железопътен транспорт
A A+ A++ A

Европейската комисията поиска от седем страни членки - България, Германия, Гърция, Латвия, Люксембург, Румъния и Чешката република, да транспонират в националното си законодателство Директива 2012/34/ЕС за създаване на единно европейско железопътно пространство, съобщи представителството на Европейската комисията.

В Директивата се съдържат основните разпоредби за отварянето на пазара в сектора на железопътния транспорт. С нея се установяват правилата за управление на железопътната инфраструктура и дейностите в областта на железопътния транспорт, критериите за лицензиране на железопътни предприятия, принципите и процедурите за определяне и събиране на инфраструктурни такси и за разпределяне на инфраструктурния капацитет, както и за упражняване на регулаторен надзор.

Държавите членки трябваше да въведат в сила мерките, необходими за привеждане в съответствие с Директивата, в срок до 16 юни 2015 г. На 22 юли 2015 г.

Европейската комисия изпрати официално уведомително писмо на държавите членки. Досега посочените по-горе седем държави членки не са уведомили Комисията, че са предприели някакви мерки, уточняват от ЕК.

Ако в срок до два месеца те не изпратят информация за предприетите мерки, Комисията може да сезира Съда на ЕС.

#ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници