Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 14-те обвинени в проповядване на джихад

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 14-те обвинени в проповядване на джихад
A A+ A++ A

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 14-те подсъдими, обвинени в проповядването на джихад и разпространяване идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Съдия Кристина Пунтева отхвърли искането на защитата делото да се върне в досъдебна фаза заради открити процесуални нарушения. Делото ще се гледа по общия ред, тъй като само двама от 14-те обвиняеми са поискали съкратен съдебен процес. Предстои прочит на обвинителния акт, който е от 164 страници.

Адвокатите поискаха време, за да се запознаят със съдържанието на книгата "Вероотстъпничество", едно от основните конфискувани доказателства. Книгата е забранена не само в европейските страни, но и в Турция:

Смятате ли, че аз като адвокат мога да участвам в процес, в който за книга се твърди, че съдържа еди какво си, преразказват ми я експерти, пък аз не съм я чел. И моите клиенти, и аз не сме я чели тази книга и не е била предоставена.

Единствената жена сред подсъдимите Александрина Ангелова, която е ушила знамето на "Ислямска държава", е поискала чрез адвоката си делото да се гледа по съкратената процедура:

Това не значи, че се признава за виновна, а означава, че събраните доказателства могат да се инкорпорират в присъдата на съда.

Не на това мнение е соченият за ръководител на ислямското движение у нас Ахмед Муса Ахмед. Съпругата му каза:

Не е виновен той. Виновни сме, че сме мюсюлмани ли?

Прокурор Нели Попова прогнозира труден съдебен процес.

Има тайни свидетели, шест човека, много над 30 тома. Имаме достатъчно доказателства. Австрийските документи ще ги внесем допълнително. Имаме отговор от прокуратурата в Грац. Ще внесем тази международна поръчка в хода на съдебното заседание. Тя съдържа връзката на структурата на Ахмед с тази в Линц и в Кьолн.

 

#Пазарджик #джихад #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници