Нова мигрантска вълна приижда напролет! Австрия и Балканите с мерки за спирането й

Нова мигрантска вълна приижда напролет! Австрия и Балканите с мерки за спирането й
БГНЕС
A A+ A++ A

Мерки за справяне с притока на мигранти от Гърция договориха в сряда Австрия и девет държави от Балканите, прилагайки свой собствен отговор на мигрантската криза, пише американското издание „Ню Йорк таймс“ /NYT/.

Ходът на десетте държави идва на фона на очакванията на Европа за нова приливна вълна мигранти с края на зимата и началото на по-топлите месеци. Практическият ефект от решенията на Виенската среща най-вероятно ще бъде свързан с това повече от идващите чужденци да бъдат задържани в Гърция – първата страна, в която идват след Турция, пише още американският вестник.

Една от стъпките, договорени на срещата, е да се дава разрешение за влизане на територията на 10-те държави само на тези мигранти, които имат доказана нужда от защита, което би означавало това да са само хора от Сирия и Ирак, а не от Афганистан или други държави.

Министрите също така се договориха и за това каква информация трябва да представят мигрантите, за да бъдат регистрирани на тяхна територия, както и че трябва да окажат подкрепа на Македония, чиято граница с Гърция се превърна в основно място за преминаване на мигранти по балканския маршрут.

“Не е възможно да се обработят неограничен брой мигранти и молби за убежище“, се посочва в декларация на участниците във Виенската среща - Австрия, България, Хърватия, Словения, Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

Заради решението на Виена да сложи таван на приема на мигранти на своя територия, някои от другите държави по балканския маршрут също решиха да въведат нови ограничения. Сред тях е и Македония, която от миналата седмица спря да допуска преминаването на афганистанци. Това от своя страна доведе до блокирането на стотици хора на гръцко-македонската граница.

В Атина гръцкият премиер Алексис Ципрас разкритикува Австрия и държавите от Балканите заради действията им, които са принудили Гърция да се справя с хиляди бежанци, които няма как да продължат пътя си в Европа. „Няма да толерираме превръщането ни в склад за души“, каза Ципрас в интервю за гръцка телевизия. Той също така добави, че страната няма да се съгласява на никакви по-нататъшни споразумения, ако тежестта на кризата не бъде споделена с ЕС.

Ципрас проведе в сряда телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Той призова да се окаже подкрепа на Гърция, да се спазват съществуващите европейски споразумения и възможно най-бързо да се изпрати на мисия на НАТО, която да помогне за контролирането на притока на бежанци.

В Германия, където Меркел също е под натиск заради вълната от чужденци, говорител на правителството заяви, че Берлин все още работи за общоевропейско решение на кризата.

Не така обаче стоят нещата в Унгария, където правителството на премиера Виктор Орбан има планове за провеждането на референдум по въпроса с плана за преразпределение на бежанци в ЕС, в рамките на който 160 000 души трябва да бъдат настанени от Гърция и Италия в останалите страни от съюза. Унгарското правителство е категорично против квотната система заедно с други държави от ЕС като Чехия, Румъния и Словакия.

 

#мигрантска вълна #Австрия #балкански държави

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници