Представители на Балканите се събират в Австрия, за да обсъждат бежанската криза

Представители на Балканите се събират в Австрия, за да обсъждат бежанската криза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Австрийското правителство свиква днес извънредна среща на министрите на външните и вътрешните работи на страните от Западните Балкани, за да се постигне координация при ограничаването на миграцията. На нея е поканена и България.

На форума ще присъстват още министри от Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. На форума във Виена ще участва и министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскоцил. От него ще отсъства Гърция, която изрази недоволството си от този факт. Срещата има за цел да уточни политиката спрямо мигрантите по т.нар. Балкански маршрут, след като властите във Виена въведоха ограничения и дневни квоти по границите си. 

Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа.

В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема. През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близкия месец експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 110 000 мигранти.

За да се опитат да го намалят повечето страни по т.нар. Балкански маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори планират изпращането на армията, която да охранява вътрешните им граници.

 

#балкански маршрут #Гърция #България #Македония #Босна и Херцеговина #Сърбия #Австрия #бежанската криза #политика #ЕС #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници