НАТО ще връща спасените в Средиземно море мигранти на Турция

НАТО ще връща спасените в Средиземно море мигранти на Турция
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Кораби на НАТО вече патрулират между турския малоазийски бряг и съседните гръцки острови в Егейско море. Те ще връщат нелегални мигранти в Турция, само ако са ги спасили от удавяне. Това каза днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред депутатите от Комисията по външни работи на Европейския парламент.

"Хората, които са спасени от НАТО, ако идват от Турция, ще бъдат върнати в Турция", каза Столтенберг. "Ние няма да връщаме лодките с хора, не сме полицаи на агенцията (Фронтекс, европейската гранична агенция - б.а.), ще сътрудничим с турските и гръцките власти, те да правят каквото трябва".

Всичко, което НАТО прави в района ще бъде съобразено с националните законодателства на двете страни, каза още Столтенберг. Близо сто хиляди мигранти са пристигнали в Гърция от началото на тази година, а 411 са се удавили в морето.

Това обяви днес Международната организация по миграцията (МОМ). По данни, които холандското председателство на ЕС обяви вчера, тазгодишните пристигания са 90 000. На 19 февруари пристигналите по море в Гърция са 90 756, а загиналите и изчезналите са 411, съобщи МОМ.

Броят на корабите на НАТО в района варира, "на този етап те са между два и пет", каза Столтенберг.

"Фронтекс, Гърция и Турция ще решават какво да правят с подкрепата на НАТО. Ние няма да връщаме лодките", каза той.

 

#мигранти #Средиземно море #НАТО #кораби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници