Регулаторът обмисля премахване на такса "юрисконсулт" за дела на топлофикациите

Регулаторът обмисля премахване на такса "юрисконсулт" за дела на топлофикациите
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, които топлофикационните дружества начисляват на клиентите си при съдебен спор. Това съобщи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, цитиран от БТА, по време на дискусия по проблемите, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Не може дружествата чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите, заяви Иванов.

В момента представители на КЕВР разглеждат общите условия на "Топлофикация София" - дружеството, от което има най-много оплаквания на граждани до омбудсмана. Иван Иванов каза, че промяната ще важи за всички топлофикации. Търси се начин отпадането на високите такси да стане чрез общите условия на дружествата за работа с клиентите или чрез промяна в наредбата за юрисконсултските възнаграждения, се разбра от думите на Иванов.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че таксите за юристи, които са в размери от над 300 лева, не покриват реално направените от тях разходи. Тя припомни, че е сезирала Конституционния съд, както и отговорните еврокомисари за споделянето на добри практики в европейските държави в топлоснабдяването. Тя обобщи и основните оплаквания на клиентите - срещу плащането на такса "сградна инсталация", когато не се ползва парно, че дружества дават на съд за неплатени задължения, без да предупредят клиентите си, както и от сериозно нарастване на дълговете при съдебна процедура.

Манолова посочи, че в стандартен панелен апартамент в София такса "сградна инсталация" достига до 80 лева на месец. Задължение от 100 лева към дружеството пък след преминаване през съд става 883 лева в "най-добрия" случай и достига 1483 лева, ако гражданинът възрази срещу начислената сума, заради юрисконсултски такси, посочи омбудсманът.

По думите й е необходимо да се предприемат неотложни мерки, като преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация при санирането на жилища, въвеждането на действащ механизъм за установяване на кражбите на топлинна енергия и санкциониране на виновните. Манолова предлага отпадане на юрисконсултските възнаграждения, клиентите да бъдат уведомявани, преди да бъдат дадени на съд и да им се дава възможност за разсрочено плащане на задълженията, както и да се въведе правило за безплатна смяна на уредите за дялово разпределение при смяна на топлинния счетоводител.

Като дългосрочна мярка Манолова посочи промяна в Закона за енергетиката, за което ресорното министерство я е уверило, че ще бъде създадена работна група.

#КЕВР #Иван Иванов #Топлофикация - София #омбудсман #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници