МОН планира приоритетно финансиране на търсени специалности

МОН планира приоритетно финансиране на търсени специалности
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С новия Закон за висшето образование ще се определят приоритетни специалности във висшите учебни заведения. Такива направления според всички проучвания за нуждите на пазара на труда са инженерните науки, природните науки и математиката, информационно-комуникационните технологии, педагогиката и аграрните науки.

До две седмици Министерството на образованието и науката ще оповести списъка с конкретните специалности за обществено обсъждане, като целта е да бъде приет с постановление на Министерския съвет до края на март, за да послужи за подготовката на приема в университетите за следващата учебна година. Това обявиха днес на брифинг в МОН вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева и ресорният зам.министър проф. Николай Денков.

''Разписването на приоритетни специалности отразява както демографската криза, така и диспропорциите между подготвяните от ВУЗ-овете кадри и нуждите на пазара на труда. В момента една трета от студентите завършват икономика и администрация и управление, докато дефицитите на пазара на труда са по-скоро за специалисти по инженерни науки и информационни технологии. Крайно време е университетите да спрат да произвеждат кадри, които не намират реализация и да държат студенти, само за да реализират приходи,'' коментира министър Кунева.

''Самото финансиране на ВУЗ-овете вече ще става на база качество. Ще се финансират по-добре онези професионални направления в онези университети, които дават добри резултати. Оставяме на тях да преценят. Досега рейтинговата система служеше за инструмент на кандидатстващите да преценят къде да учат, сега от него е време да се възползват и университетите,'' каза още вицепремиерът, допълниха от министерството. Тя посочи, че в понеделник, 29 февруари, ще има работна среща с ректорите на университетите.

Зам.министър Денков коментира, че университетите сами могат да решават дали да използват държавната си субсидия за стипендии, намаляване на таксата или за друго. Той съобщи, че също така МОН ще изготви списък на защитените специалности – онези немасови специалности, които обаче произвеждат необходими за пазара на труда нишови професионалисти и които не могат да се преквалифицират в друга специалност. Такива са например ядрените специалисти или японистите.

Техният списък ще бъде обсъден с останалите министерства и работодателите. По думите на Денков редуцирането на някои от масовите специалности се налага и заради демографската криза. Тази година училище ще завършат 4 хил. по-малко човека. Невъзможно е бройките за приема при това положение да стоят същите, посочи той.


#МОН #специалности #инженерни науки #информационни технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници