Русия и САЩ си стиснаха ръцете за Сирия

Русия и САЩ си стиснаха ръцете за Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама приветстваха примирието в Сирия. Това заяви самият Путин по руския телевизионен канал „Русия 1”. Той обяви, че е разговарял по телефона с Обама.

„Разговорът беше от руска страна, но интересът несъмнено е взаимен”, заяви Путин. По време на разговора двамата са одобрили съвместното изявление за прекратяване на военните действия в Сирия. Путин определи договора за Сирия като „реална стъпка за спиране на кръвопролитията”.

Той заяви, че съвместната работа на Руската федерация и САЩ относно Сирия може да се превърне в пример за действия в борбата с тероризма. Путин каза още, че ударите по терористичните организации в Сирия ще продължат. Прекратяването на огъня в Сирия влиза в сила на 27 февруари.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства съобщението за прекратяване на военните действия в Сирия. САЩ също приветстваха окончателното споразумение за прекратяване на огъня. Те изразиха благодарност за приноса на Русия и другите членове на Международната група за подкрепа.

"Днешното споразумение е резултат от съгласуваните дипломатическите усилия на много държави и групи”, заяви Джон Кери. „Искам да благодаря на всички, които работиха усилено, за да го постигнат, включително делегацията на САЩ и Русия, както и на останалите членове на групата за Сирия”, допълни той.

Ръководителят на дипломацията на САЩ предупреди, че предстоят още "значителни предизвикателства". Той увери, че САЩ ще останат бдителни за прилагането на споразумението.


#Сирия #Русия #САЩ #ООН #Бан Ки-мун #Джон Кери #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници