Трафикантите на мигранти към Европа са спечелили 6 млрд. евро през 2015 г.

Трафикантите на мигранти към Европа са спечелили 6 млрд. евро през 2015 г.
МВР
A A+ A++ A

Чистата печалба на трафикантите на хора за миналата година възлиза на 6 млрд. евро, като по-голямата част от тези пари са дошли от мигрантите, търсещи убежище в Европа. Тези данни изнесе европейската полицейска агенция Европол, предаде "Ройтерс".

Докладът на агенцията посочва трафика на хора като "най-бързо разрастващия се криминален бизнес" и допълва, че "оборотът от 6 млрд. евро може да се удвои или утрои, ако през тази година се запази темпото на миграционния поток".

От началото на 2015 г. Европол и полициите на страните членки на ЕС, както и извън съюза, са идентифицирали 12 000 души, заподозрени за участие в банди за трафик на хора.

Групировките, чиито членове идват от страни като България, Египет, Унгария, Ирак и Косово, са с щирок обхват от престъпни дейности, включително фалшифициране на документи и даване на подкупи на чиновници, казва още докладът.

Т.нар. "горещи точки", където е съсредоточена дейността на бандите, се намират в градове по целия балкански маршрут като Истанбул, Измир, Будапеща, Берлин, Кале, Зеебрюге и Франкфурт.

Според Европол процентът на "заподозрените за тероризъм", които използват каналджиите, за да влизат в Европа, е много малък.

"По-малко от 0.01 % от заподозрените за тероризъм имат връзка с мигрантския поток", заяви на пресконференция директорът на Европол Роб Уенрайт.

В доклада си агенцията припомня, че над 1 милион бежанци и имигранти са пристигнали в Европа миналата година, повечето от които бягат от конфликтите и бедността в Близкия изток.

 

#Европол #мигранти #трафик на имигранти #печалба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници