Разпадането на на Шенген може да донесе загуби от 1.4 трлн. евро за десетилетие

Разпадането на на Шенген може да донесе загуби от 1.4 трлн. евро за десетилетие
БГНЕС
A A+ A++ A

Минималното повишение на вноса ще бъде 1%, което ще доведе до загуби от 470 млрд. евро за ЕС за същия период.

Разпадането на шенгенското пространство ще коства на Европейския съюз до 1.4 трилиона евро за следващото десетилетие, сочи проучване на германската фондация Bertelsmann, цитирано от "Ройтерс".

Проучването показва, че при най-лошия сценарий – връщане на граничните проверки, цените за внос ще се покачат с три процента и разходите само за Германия ще бъдат до 235 милиарда евро между 2015 и 2025 г., а за Франция – до 244 млрд. евро.

Минималното повишение на вноса ще бъде 1%, което ще доведе до загуби от 470 млрд. евро за ЕС за същия период.

Цената ще скочи до 1.4 трилиона евро, или 10% от годишния брутен вътрешен продукт на 28-членния блок при по-негативния сценарий на по-сериозно поскъпване на преноса на стоки.

"Ако граничните проверки бъдат върнати в Европа, вече забавеният растеж ще бъде подложен под допълнителен натиск", коментира председателят на фондацията Аарт де Геус.

Шенген съществува от 30 години и в него членуват 26 държави, 22 от които са членки на Европейския съюз. Системата за свободно движение обаче е подложена на сериозен натиск през последната година заради огромния поток от имигранти, влизащи в Европа.

За да контролират влизащите на територията си лица, някои шенгенски държави върнаха граничите проверки през последните месеци, което провокира много опасения дали системата ще просъществува.

На последните си срещи вътрешните министри на държавите членки обсъждат какви са механизмите максималният срок за връщане на граничния контрол в държавите членки да бъде удължен.

#Шенгенска зона #разпад #щети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници