15 000 евро глоба на ден за България, ако не приложи директива за боклука

15 000 евро глоба на ден за България, ако не приложи директива за боклука
Държавите членки трябваше да приложат Рамковата директива за отпадъците в националното си законодателство до края на декември 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На България могат да бъдат наложени сериозни глоби, защото не е приложила в срок Рамковата директива за отпадъците.

По предложение на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник Европейската комисия е взела решение да изправи пред Съда на Европейския съюз България, Унгария, Полша и Словакия, предаде пресслужбата на институцията, цитирана от „Дневник“.

Ако държавите членки не изпълнят задължението си да транспонират законодателството на ЕС в национално законодателство в рамките на поставения срок, Еврокомисията може да поиска от Съда да наложи финансови санкции още при първото сезиране, без да е необходимо второ решение.

Брюксел настоява, че размерът на санкциите срещу България, Унгария, Полша и Словакия вземат предвид сериозността и продължителността на нарушенията.

Те представляват дневни глоби, които започват да текат от датата на съдебното решение до момента на прилагане на директивата.

Това означава, че ако не въведе рамковата директива преди започването на съдебния процес или по време на него, България ще трябва да плаща по 15 220 евро на ден до момента, в който изпълни изискванията на ЕС.

Санкциите срещу Унгария биха били по 27 316 евро на ден, за Полша – по 67 314 евро на ден, и по 17 136 евро на ден за Словакия.

Целта на Рамковата директива за отпадъците е да разграничи икономическия растеж от генерирането на отпадъци и да създаде рамка за обработката на отпадъци.

Държавите членки трябваше да я приложат в националното си законодателство до края на декември 2010 г.

През януари 2011 г. Европейската комисия започна наказателна процедура по въпроса срещу 23 страни от ЕС, като в момента само шест случая остават отворени.

Освен четирите държави, които отиват на съд, при Белгия и Германия все още тече вторият етап от наказателната процедура.

В България продължават проблемите с балираните преди години отпадъци на София, част от които все още не са обработени и депонирани за съхранение по изисквания от ЕС начин.

Това е и една от причините Европейската комисия да налага толкова строги санкции за това, че еврозаконодателството за отпадъците не е въведено.

#България #отпадъци #боклук #Европейска комисия #ЕК #Унгария #Полша #Словакия #глоба #Янез Поточник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници