ЕК: България не прилага правилно директивата за ГМО

ЕК: България не прилага правилно директивата за ГМО
Комисията счита, че от българското законодателство не става ясно, че дейностите „без риск“ попадат в обхвата на директивата. Снимка: rferl.org
A A+ A++ A

ЕК постанови, че България не прилага правилно директивата за ГМО и ако не докладва за взетите по въпроса мерки в рамките на два месеца, срещу страната ще бъде заведено наказателно дело.

На 26 април 2012 г. Европейската комисия настоя България да осигури правилното прилагане на Директива 2009/41/ЕО по отношение на дейностите във връзка с генетично модифицирани микроорганизми, например тяхното култивиране, съхранение, превозване, унищожаване или използването им по друг начин, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

С Директива 2009/41/ЕО от държавите членки се изисква да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве и/или околната среда, които могат да възникнат при дейности с генетично модифицирани микроорганизми.

Комисията счита, че България не прилага правилно посочената директива. Съгласно директивата всички дейности във връзка с генетично модифицирани микроорганизми се класифицират в зависимост от отрицателните последици, които биха могли да имат.

Дейностите „без риск“ или с „незначителен риск“ са в обхвата на директивата. Само дейностите с „незначителен риск“ обаче са уредени в българското законодателство.

В отговор на започнатото на 20 май 2011 г. от Комисията производство за установяване на неизпълнение на задължения България поясни, че не е необходимо в българското законодателство да бъдат упоменати дейностите „без риск“, тъй като общата презумпция е, че всички дейности с генетично модифицирани микроорганизми са свързани с потенциален риск, макар и минимален.

Комисията счита, че от българското законодателство не става ясно, че дейностите „без риск“ попадат в обхвата на директивата.

Поради това Комисията реши да изпрати на България мотивирано становище, в което официално изисква България да се съобрази с всички аспекти на директивата.

Искането на Комисията е отправено към България под формата на мотивирано становище съгласно процедурите на ЕС за неизпълнение на задължения.

Сега България има на разположение два месеца да информира Комисията за мерките, които е взела, за да осигури правилното прилагане на директивата; в противен случай Комисията може да реши да заведе дело срещу нея в Съда на Европейския съюз.

Директива 2009/41/ЕО съдържа следната класификация на риска: без или с незначителен риск, ниска степен на риск, умерен риск и висока степен на риск.

Посочени са подробни критерии за оценка на риска, както и защитни мерки за всяко от четирите нива на риск.

#ЕК #Европейската комисия #България #ГМО #мерки #съд #дело #Съда на Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници