Френската крайна десница поиска 27 млн. евро от Русия за президентска кампания

Френската крайна десница поиска 27 млн. евро от Русия за президентска кампания
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

През 2014 г. в медиите изтече информация, според която партията на Марин Льо Пен е получила кредит на стойност 11 млн. евро от Кремъл в замяна на подкрепата, която партията е оказала за политиката на Путин спрямо Украйна.

Френският крайнодесен "Национален фронт" на Марин Льо Пен е поискал заем на стойност 27 млн. евро от Русия, намекна финансистът на партията, цитиран от британския в. „Таймс“. Парите ще бъдат използвани финансиране за предизборната кампания на предстоящите президентски избори през 2017 г.

Мотивът на "Националния фронт" да поиска пари от Москва, според думите на ковчежника Валерлан дьо Сен-Жюст, е отказът на която и да е френска банка да им заеме пари. Партията вече "кандидатства пред чуждестранни банки… а защо не и руски", заявява Сен-Жюст пред "Фигаро".

През 2014 г. в медиите изтече информация, според която партията на Марин Льо Пен е получила кредит на стойност 11 млн. евро от Кремъл в замяна на подкрепата, която партията е оказала за политиката на Путин спрямо Украйна. Западните разузнавателни служби в същото време предупредиха, че популистки и анти-европейски партии в Европа са финансирани от Русия, за да се отслаби острата политика на Брюксел срещу Москва след анексирането на Крим.

Според френските медии се очаква Русия да предостави цялата сума, а източници в Москва твърдят, че те ще бъдат предоставени от Първа чешко-руска банка (FCRB). Същата банка зае 9 млн. евро на "Националния фронт" през 2014 г.

Председателят на партията Марин Льо Пен, която ще се състезава за президентския пост през май 2017 г. отрича руското финансиране да е оказало каквото и да е влияние върху политиката на банката и заявява, че одобрението ѝ към Путин е съществувало още преди Фронтът да получи кремълски средства.

Управляващата "Социалистическа партия" на Франсоа Оланд нарече отношенията между "Националния фронт" и Кремъл "политическо-финансово съзаклятничество".

За да оправдае решението си, Фронтът публикува писмата на четири водещи френски банки с отказ да финансират кампанията им. Други френски партии обаче потвърждават, че банките в Париж винаги са избягвали да финансират партии, а след скандалите около кампанията на Саркози през 2012 г. окончателно са спрели да отпускат заеми за политически кампании.

 

#Франция #Марин Льо Пен #Русия #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници