Анкара иска 10-километрова зона за сигурност в Сирия

Анкара иска 10-километрова зона за сигурност в Сирия
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Турция иска да се създаде 10-километрова зона за сигурност в Северна Сирия, включително град Азаз, за да се предотвратят опитите за "промени в демографската структура на областта", заяви турският вицепремиер Ялчън Акдоган, цитиран от "Ройтерс".

Подкрепяни от руските въздушни удари, проправителствените войски на президента Башар Асад напредват решително към турската граница в голяма офанзива, започнала преди няколко седмици. Кюрдски милиции, считани от Турция за врагове, се възползваха от обстановката и превзеха територии, контролирани доскоро от сирийски бунтовници.

Турция обвинява кюрдите, че искат да постигнат "демографска промяна" в северната част на Сирия, като принудително изселят оттам арабското и тюркското население. Най-големият страх на Анкара е създаване не независима кюрдска държава на територии на Сирия, Ирак и Турция.

"Играе се игра, чиято цел е подмяна на демографския състав. Турция няма да е част от това", заяви Акдоган в интервю за телевизия "Ахабер". "Искаме да създадем 10-километрова зона за сигурност вътре в Сирия, в която да влиза и град Азаз. Идеята е там да няма сблъсъци", обясни още вицепремиерът.

Азаз е последната останала бунтовническа крепост до границата с Турция след офанзивата на сирийската армия към Алепо. Доскоро тази област беше основен маршрут за доставки за бунтовниците срещу режима на Асад.

В последните дни Азаз е подложен на тежки нападения, но Турция заяви, че няма да допусне градът да падне в ръцете на военните отряди за отбрана (YPG) на кюрдската партия Демократичен съюз (PYD).

Турция, която до момента е приютила повече от 2.6 милиона сирийски бежанци, отдавна настоява за създаване на зона за сигурност в северната част на Сирия, за да предотврати стичането на нови мигранти край границите си. До момента обаче идеята не среща подкрепата на Вашингтон и други западни страни, които се опасяват, че ще е необходимо създаване на забранена за полети зона под егидата на НАТО. Това на свой ред може да означава директна конфронтация с Асад и неговите съюзници.

Акдоган добави, че още 600 000 души могат да се окажат на турската граница, ако Асад успее да си върне контрола над Алепо.

#Турция #Сирия #зона за сигурност #военен конфликт #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници