Управляващи и опозиция в дебат за оставането на Москов и здравната политика

Управляващи и опозиция в дебат за оставането на Москов и здравната политика
Петър Москов Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дебатите в парламента по вота на недоверие към правителството вече са в ход. Главната причина, посочена от опозицията бе политиката в сферата на здравеопазването.

Ресорният министър Петър Москов беше разкритикуван за разделянето на здравните пакети, за въвеждането на пръстови идентификатори, за сливането на болници, както и за скандала с ваксините.

От ДСБ призоваха да не се търси подкрепа от тях в атаките срещу десни министри, предаде ''Дарик''. ДПС пък изтъкнаха, че Москов не се крепи на потенциал, а на покровителството на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят обаче не взе участие в дебата. Политиката на Москов бе определена като ''безумна и унищожителна''.

„Да задължиш пациентите да влизат в аптеки и болници чрез идентификация на пръстите е наглост, която е без прецедент и граничи с една практика в Третия райх. С въвеждането на пръстови отпечатъци здравният министър вменява на българските пациенти греха, че са мошеници. Министър Москов заяви, че няма изнесени ваксини. По-късно се установи, че такъв износ има. Тук говорим за писмени лъжи, а министърът, който лъже публично, или трябва да подаде своята оставка, или да бъде уволнен от този парламент. Аз съм за второто", заяви независимият депутат Велизар Енчев.

Михаил Миков коментира, че основателно управляващото мнозинство не е пожелало дискусията да стане достояние до българските граждани, българските пациенти и до тези, които дават парите си в Здравната каса.

От Патриотичния фронт и от БДЦ се обявиха в подкрепа на ресорния министър д-р Петър Москов. Въпреки че и позицията на ДСБ, и на ГЕРБ е идентична, напрежение от хвърлени обвинения между двете формации не липсваше.

„Колеги от опозицията, много се радваме, че ви събудихме. Въобще не търсете подкрепа от нас. Ако искате да атакувате десни министри, търсете хората, които в този парламент се обявяват за балансьори - колегите от ГЕРБ. Доказахте, че работите чудесно заедно, когато искате да спирате реформи. Успяхте заедно да махнете Христо Иванов. Ако искате да махнете Москов, ще трябва пак заедно да го направите, не с нас, а с ГЕРБ", каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих се обърна от парламентарната трибуна към Кънев, като заяви, че не е разбрал какъв е бил смисълът на изказването му: „Ние от ГЕРБ какво точно правим - работим анти здравеопазването, защото подкрепяме вашия министър?! Този вот на недоверие е резултат от вашите действия, защото ДСБ излязохте в опозиция, оставихте си министъра, който остана политически сирак, няма кой да го защитава заради вас. Ние тук сме се събрали да го защитаваме. Тази политика не е на ГЕРБ. Може да има грешки, може да има, фалове, но поне се върви в някаква посока".

Здравният министър Петър Москов увери в кулоарите на парламента, че продължава да е спокоен за вота и че не е чул нищо съществено като аргумент срещу водените от него политики. В допълнение министърът посочи, че не се чувствал политически сирак, тъй като майка му била още жива.

#ГЕРБ #БСП #ДПС #ДСП #Петър Москов #опозиция #Радан Кънев #Михаил Миков #Патриотичен фронт #Велизар Енчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници