Последно сбогом с Трифон Иванов

Последно сбогом с Трифон Иванов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във Велико Търново днес близки и приятели ще изпратят в последния му път великия български футболист Трифон Иванов. Сърцатият защитник почина в събота от масивен инфаркт на 50-годишна възраст.

Трифон Иванов се превърна в любимец на цялата българска нация, след като бе с неизмерим принос за вълшебното футболно лято през 1994 г., когато България завърши четвърта на Мондиала в Щатите. Днес по обяд Дворецът на културата и спорта "Васил Левски" във Велико Търново ще бъде превърнат в траурен кът за поклонение пред тленните останки на Иванов, тъй като ритуалната зала на Гробищния парк няма възможност да събере стотиците, които се очаква да поднесат последна почит пред футболиста.

Трифон ще остане в историята на българския футбол като един от най-добрите защитници – Футболист №1 на България за 1996 г., трикратен шампион на България с екипа на ЦСКА, а през 1996 г. става шампион на Австрия с "Рапид" (Виена). Има 77 мача с 6 гола за "А" националния отбор на България, с който е бронзов медалист от световното първенство в САЩ през 1994 г. Паметен ще остане неговият гол във вратата на Русия на Националния стадион "Васил Левски" на 10 септември 1997 г., с който България се класира за Мондиал'98.

Трифон Иванов е роден на 27 юли 1965 година в село Горна Липница. Кариерата му започва в отбора на Етър (Велико Търново), с който дебютира в А група през сезон 1983/84. След пет сезона в тима, Иванов преминава в ЦСКА, където играе до 1990 година. С екипа на „армейците” защитникът печели три пъти титлата на България (1989, 1990 и 1992) и два пъти Купата (1989 и 1993).

През 1990 година железният бранител напуска родното първенство, за да се присъедини към испанския Бетис, за който записва 53 мача и 9 гола в периода 1990-93. През 1994 година Иванов преминава в тима от швейцарската Суперлига Ксамакс, като взема участие в 26 двубоя, вкарвайки и 1 гол.

Големите успехи на клубно ниво за Трифон Иванов идват, след като акостира в Австрия през 1995. Бранителят изиграва два сезона за Рапид Виена, в които записва 53 мача и 8 гола. С екипа на „зелено-белите” българският национал печели титлата на страната и достига до финала за КНК през 1996.

До края на професионалната си кариера Иванов играе в друг австрийски тим – Флоридсдорфер АЦ, където бранителят се подвизава до 2001 година. За националния отбор на България Трифон Иванов дебютира през 1988 година и участва на три големи първенства – Световно в САЩ през 1994, когато стана четвърти в света, Евро 1996 и Мондиал 1998 във Франция. Именно благодарение на решителен гол с глава на Трифон Иванов срещу Русия България се класира за Световното във Франция. Общо за представителния отбор Трифон Иванов изигра 76 мача, в които вкара 6 гола.



#Трифон Иванов #ЦСКА #национален отбор #Австрия #ТИМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници