Евроексперти влизат в прокуратурата - ще я наблюдават докато се реформира

Евроексперти влизат в прокуратурата - ще я наблюдават докато се реформира
Екатерина Захариева Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

След като показахме, че сами не можем / или не искаме/ да реформираме съдебната система, евроексперти влизат в прокуратурата, която беше най-атакувана в мониторинговия доклад на ЕК, за да придвижат напред промените в третата власт.

Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия ще помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата, а при необходимост - и за изготвянето на новата наказателна политика. Това е договорено на работна среща на министъра на правосъдието Екатерина Захариева с директора на Службата Мери Маккарти, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

В хода на срещата са обсъдени възможностите за предоставяне на техническа експертна помощ за изпълнение на препоръките в евродоклада по Менизма за сътрудничество и оценка.

Най-важните области, в които ще получим експертна помощ от ЕК, са реформата в прокуратурата, изработването на нова наказателна политика и работата на вещите лица по изготвяне на съдебни експертизи. „За промените в НК се нуждаем от изцяло нова наказателна политика, съобразно европейските стандарти, реалистичният срок за тези промени е края на 2017 г.“, подчерта правосъдният министър Екатерина Захариева и допълни, че има пълна подкрепа за съдебната реформа от правителството.

Работата по анализа на евроекспертите се очаква да започне не по-късно от средата на април т.г. Сред коментираните възможности за осъществяването на независим анализ на работата на прокуратурата са отчетността, прозрачността, натовареността, кариерно развитие, системата за атестиране, обучение и повишаване, както и независим доклад за работата на разследващите органи и специализирани структури в рамките на прокуратурата.

#прокуратура #Екатерина Захариева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници