Здравната каса разкрива кол-център за следене на болниците чрез пациентите

Здравната каса разкрива кол-център за следене на болниците чрез пациентите
БГНЕС
A A+ A++ A

Националната здравноосигурителна каса подготвя разкриването на специално звено, нещо като кол център, което ще се допитва до пациенти и ще разследва дали болниците не извършват злоупотреби.
Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти преди днешното заседание на ресорната комисия в парламента. Решението за новото звено е било взето вчера на заседанието на надзорния съвет на Здравната каса.

По думите на министъра причината за решението е известно увеличение на разходите за болнична помощ от началото на годината, което иззисква по-стриктна проверка и контрол. Освен да проверяват за злоупотреби, от кол центъра ще анкетират пациентите и за отношението на лекарите и медицинския екип към тях по време на престоя им. Болниците, чиито пациенти ще се прозвъняват, ще се избират на случаен принцип.

"Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение, как се чувстват в следствие на това лечение. Това е активен контрол от страна на касата, който всяка една голяма институция, било застрахователна, било банкова, било някаква друга, прави. Касата е институция, която управлява над 3 млрд. лв. и това е нещо, което беше крайно време да направи", заяви Петър Москов. По думите му още следващата седмица ще има план за изграждането на кол центъра, като финансирането му ще е от бюджета на НЗОК.

Линията ще е отворена и за сигнали от страна на пациентите, отбеляза още министърът. След такъв сигнал здравната каса задължително ще проверява на място.

Друго решение от вчерашното заседание на Надзорния съвет е за покриването на надлимитни разходи за годината на няколко болници в страната. Надхвърлените лимити ще се изплатят само за доказано спешните случаи, потвърдени след проверки от касата, обяви пред депутатите зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

 

#Москов #здравеопазване #клинична пътека #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино