София е трета в Европа и 25-та в света най-евтина за туристите

София е трета в Европа и 25-та в света най-евтина за туристите
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

София "поскъпна" до четвърто място в класацията на 56 европейски града според "цената на пътуването". За шеста година поред американският сайт priceoftravel.com подрежда 56 популярни европейски града според разходите, които непретенциозните туристи трябва да си приготвят за нощувка в най-евтиния, но добър хостел, две пътувания в градския транспорт, входни билети за една туристическа забележителност, три хранения, напитки и развлечения. 

Priceoftravel.com изготви и световна класация на най-евтините градове по същите показатели. В нея София е на 25-то място. (Между Кейптаун и Мексико сити).
Инфлацията в Европа е близо до нулата, на много места цените реално падат, а поскъпването на американския долар прави възможно осъществяването на някои мечти за тези, чиито приходи са в щатска валута, коментират авторите на изследването.

През последните три години София твърдо държеше третото място, но през 2016 г. в класацията са настъпили някои размествания. Тазгодишният дневен бюджет, определен за София, е 46 лв. дневно, което е равностойността на 25.56 долара.

През миналата година авторите на класацията бяха определили дневната издръжка на непретенциозен американски турист в София на 44.72 лв., което обаче им струваше 27.27 долара.
Градът е описан като много приятен за чужденците, с красива централна част макар и без значими забележителности. Но София изпъква сред останалите в класацията с много разумните цени и приветливия си облик. Минус са скъпите самолетни билети от големите европейски транспортни центрове.

Ето и разценката на авторите на класацията:
Като евтин, но добър хостел се предлага Hostel Mostel – 13.70 лв. за нощувка със закуска.

Транспорт: 2 лв.
Храна: 16.80 лв.
Напитки, развлечения - 7.50 лв.
Забележителности: 6 лв.

Първите три най-евтини града в Европа през тази година са Киев, Букурещ и Краков. След София се нареждат Белград, Сараево и Будапеща. Най-евтините европейски градове са предимно в Централна и Източна Европа. Изключението е Дубровник, който е поставен на 44-то място, а дневният бюджет за решилите да го посетят е поне 71.32 долара. Дубровник е по-скъп от Мюнхен, Милано, Люксембург, Брюж и Флоренция.
На опашката на класацията са традиционно най-скъпите Хелзинки, Венеция и Цюрих.

#туризъм #София #класация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници