Австрия: Гърция не може да се справи с бежанците

Австрия: Гърция не може да се справи с бежанците
Йохана Микъл Лайтнер Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл Лайтнер остро разкритикува властите в Атина по отношение на мигрантската криза и опазването на външните граници на ЕС. Критиките бяха отправени в присъствието на заместник-външния министър на Гърция Никос Ксидакис, който е на посещение във Виена.

Австрийският министър директно попита своя гост, "защо политическото ръководство на Гърция смята, че не може да използва военноморските си сили за граждански цели - например защитата на външните граници на Европейския съюз".

За всички останали държави е абсолютно нормално армията да помага при защитата и охраната на границите, каза още Йохана Микъл Лайтнер и припомни, че Германия и Италия са изпратили своите бойни кораби в Средиземно море за справяне с бежанската вълна.

Австрийският министър на вътрешните работи подчерта, че в последния доклад за състоянието в Шенгенското пространство има огромни критики срещу гръцкото ръководство.

"В момента обсъждаме какво смята да направи гръцкото правителство за контрола на общата външна граница на ЕС, разбира се с подкрепата на целия Европейски съюз", подчерта австрийският министър.

Йохана Микъл Лайтнер призна, че Австрия не може да разчита на Гърция и поради тази причина е започнала преговори с държавите от т.нар. Балкански път с цел намаляване на натиска от южната част на континента.


#Гърция #Шенгенско пространство #ЕС #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници