Кортеж на египетския президент мина по 4-км. червен килим и предизвика буря от гняв в страната

Кортеж на египетския президент мина по 4-км. червен килим и предизвика буря от гняв в страната
arab-news.com
A A+ A++ A

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси стана обект на критики, след като огромен червен килим бе застлан по пътя на президентския кортеж по пътя му към предградие на Кайро, където той отида де открие комплекс от социални жилища, предаде БТА, като цитира "Асошиейтед прес" (АП).

Кадрите с гигантския червен килим предизвикаха хапливи коментари и насмешки в социалните медии. Местен вестник посвети голяма част от първата си страница на инцидента със снимка на яркочервения килим и лимузините на президентски кортеж върху него.

"Как може президентът да ни кара да затягаме коланите, след като 4-километровият червен килим говори за нещо друго", е заглавието на вестник "Ал Макал", чийто главен редактор Ибрахим Ейса е един от най-известните телевизионни коментатори в Египет.

АП припомня, че Сиси, който като главнокомандващ на армията свали легитимно избрания президент ислямист Мохамед Морси с военен преврат пред юли 2013 г., тържествено обяви, че вижда за своя основна задача съживяването на икономиката, включително и чрез орязването на непосилните държавни субсидии. Той многократно подчертава тази тема по различни поводи.

Дори в една от речите си в деня на постилането на килима президентът предупреди, че държавата не може да продължи да субсидира сметките за ток и вода на семействата с ниски доходи. Отвръщайки на бурята от обществено негодувание заради червения килим, висши представители на армията се появиха в няколко популярни тв програми в неделя, за да обясняват, че килимът не е купен от администрацията на Сиси, а се използва от над три години за подобни случаи.

Те се опитаха да оправдаят използването му с това, че искали "да доставят радост на египетския гражданин", като покажат, че "нашите въоръжени сили са способни да организират всякакво събитие по подобаващ начин".

#Египет #президент #разточителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници