Проблемът в образованието е подмяната на българската идентичност

Проблемът в образованието е подмяната на българската идентичност
A A+ A++ A

"Няма абсолютно никакво съмнение, че това, на което бяхме свидетели в последните години и седмици, не е случаен процес и не е само въпрос на глупост. По-скоро става дума за едно съзнателно и продължително осъществяване на процес на изтриване на националната идентичност на България", каза доц. Атанас Семов – преподавател по Европейско право в Софийския университет.

Изглежда, че в управлението в държавата вече две десетилетия на въпроса „Даваш ли, даваш“ политическият отговор е „Всичко давам, само да съм на власт“.

Първо отпаднаха предметите История и Родинознание, децата ни учат разни безродни Човек и общество, Свят и личност и вътре няма нищо – нито за Левски, нито за Ботев. Бенковски до 7-ми клас не се споменава нито веднъж. По български език освен, че няма да се учи вече Вазовата родна реч, но отдавна не се учи нищо българско и родно.

Идеята е че модерното общество изисква модерни професии или че някой може да успее без да е учил много и да е ходил на училище, е нашата недъгава идея. Цялото западно общество, където преуспяха Зукърбърг и други, е общество, в което образованието е издигнато в култ.

Според бизнесмена Богдан Николов хоризонтът за промяна на нещо фундаментално в образованието трябва да бъде 20-25 години по примера на Австралия.

Ако има нещо, което в нашата държава при най-различни исторически епохи и при най-различни превратности от повече от един век, има широк консенсус, това е именно датата 15-ти септември. Аз не мога да си обясня какви армии от чиновници и какво тотално безделие по важните въпроси може да те доведе да променяш дори това.

Безобразие според мен е преподавател да говори в час не само недоказани, но и отхвърлени от науката твърдения.

Доц. Семов уточни, че не всичко в образованието е лошо, а големият проблем е подмяната на идентичността:

Това, което е драматично и предизвика тази мощна обществена реакция, е обезбългаряването на българското образование. Иначе все още имаме много силни математици, много силни кадри в точните науки и в редица други сфери.

#образование #идентичност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници