Костов: Трябва да има обвинени за „Белене”

Костов: Трябва да има обвинени за „Белене”
„Не е луд този, който яде баницата, а този, който я раздава", иронично коментира Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата трябва да повдигне обвинения срещу виновниците за беззаконията, извършени при разработването на проекта за АЕЦ „Белене", заяви председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

„Вече три проверки показаха, че договорите за изграждане на централата са незаконосъобразни. Има драстични нарушения, а нанесените щети са огромни и са за сметка на българския данъкоплатец", коментира Костов в сряда по Нова телевизия.

Той каза, че не знае точната сума, на която възлизат загубите от „Белене", но разкри, че само фирмата на Богомил Манчев „Уорли Парсънс“, която е консултант по проекта АЕЦ „Белене", е получила 173 млн. лева от Националната електрическа компания (НЕК), която не е разполагала с парите и ги е взела назаем.

„Не е луд този, който яде баницата, а този, който я раздава", иронично коментира Костов.

Ако НЕК не може да върне заема си към банките, електропреносната ни мрежа ще стане тяхна собственост, каза още Костов.

„Ние три години искаме създаване на временна анкетна комисия, за да се провери как е било пробито законодателството, за да се стигне до този заем, изтеглен от НЕК", добави той.

Костов изрази съжаление, че управляващите не са се вслушали в съветите на сините да започнат проверки на проекта още преди три години.

„ГЕРБ са заинтересовани от това да разкрият нарушенията, ако са убедени в собствената си коректност", допълни съпредседателят на Синята коалиция.

Той коментира още, че един от хората, които най-упорито ще се опитват да прикриват нередностите, е бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„Той искаше да се покаже пред съветските другари, а всички ние бяхме статисти в този спектакъл", добави с усмивка Костов.

Навлизайки в политическата тема, той разкри, че ДСБ и СДС са в процес на преговори за укрепване на Синята коалиция като „траен съюз".

В името на по-добрия стандарт на живот в България, в парламента десните щели да настояват управляващите да кажат „не" на вдигането на акциза на дизеловото гориво.

„Цените трябва да се защитават от злоупотреба с господстващо положение, което се среща в редица сектори у нас и това унищожава работни места", заключи Костов.

#АЕЦ „Белене" #Демократи за силна България #ДСБ #Иван Костов #Богомил Манчев #Националната електрическа компания #НЕК #ГЕРБ #Синята коалиция #Румен Овчаров #енергиен министър #СДС #България #гориво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници