Генерална стачка в Гърция блокира границата и днес

БГНЕС
A A+ A++ A

Днес в Гърция започва генерална стачка, организирана от двата големи синдиката на работещите в частния и държавния сектор срещу плановете на правителството за пенсионна реформа, съобщи Министерството на външните работи на България.

Пропускателните пунктове по границата с България, Турция и Република Македония са блокирани при произволен режим. Блокирани са и транспортни връзки в цялата страна, включително Пелопонес, о. Крит, областта Атика и подходи към летището на Атина.

От министерството препоръчаха още вчера на българите в Гърция да избягват масовите обществени мероприятия, а при пътуване към страната в следващите дни – да следят информацията за блокиране на гранични пунктове и пътища вътре в страната.

От ведомството са уведомили официално Европейската комисия за ситуацията и са поискани спешни действия за преодоляването на проблема. В писмото си министерството твърди, че Гърция не изпълнява задълженията си, свързани с оснивте свободи в ЕС – като свободното движение на хора и стоки в съюза.

Тролейбусите и надземното метро ще са в състояние на 24-часова стачка. Моряците, пристанищните работници, таксиметровите шофьори, бензиностанциите и аптеките няма да работят. Автобусите, трамваите и метрото ще се движат само между 9.00 и 21.00 часа днес. През целия ден болниците ще бъдат с ограничен състав. Очакват се масови синдикални и протестни прояви в големите градове, посочва МВнР.

Причината за масовата стачка са пенсионните реформи, които правителството на премиера Алексис Ципрас трябва да въведе, за да получи третата спасителна програма на обща стойност 85 млрд. евро. Представители на международните кредитори са в Атина, за да оценят постигнатия досега напредък.

Според източници на в."Катимерини", Ципрас категорично е отказал дори на обмисли намаляване на пенсиите на настоящите пенсионери с мотива, че те са основния и най-голям доход на все повече домакинства.

Кабинетът реши да набави пари за пенсионната система, като увеличи размера на внасяните осигуровки с 1% за работодателите и 0.5% за работниците. Предвижда се и сливане на шестте пенсионни фонда в Гърция в един, както и промяната на трудовия стаж, необходим за получаване на основна пенсия. Гръцкото правителство предложи той да бъде 10 години, но кредиторите настояват за 15.

В същото време партията на Ципрас – СИРИЗА, има само три гласа мнозинство в парламента, след като част от депутатите ѝ оттеглиха подкрепата си миналата година.

#Гърция #стачка #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници